Tracheïtis (luchtpijpontsteking) bij honden: Symptomen, oorzaken en behandeling

hond

Het kan moeilijk zijn om te bepalen of de hoest van uw hond normaal is of een teken is van iets ernstigers. Als uw hond vreemde geluiden maakt die niet lijken te verdwijnen, zoals een diepe hoest of kokhalzen, kan dit een teken zijn van een aandoening die tracheïtis wordt genoemd. 

Wat is tracheïtis? 

Zoals de naam al zegt hebt, heeft tracheïtis rechtstreeks betrekking op de trachea, oftewel de luchtpijp. De trachea, ook wel de luchtpijp genoemd, maakt deel uit van de anatomie van zowel de mens als de hond. In wezen is het een buis die uit kleine ringetjes kraakbeen bestaat die de keel met de longen verbindt. Wanneer de luchtpijp op de een of andere manier geïrriteerd of ontstoken is, kan dit gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals langdurig hoesten. De luchtpijp kan ontstoken en beschadigd raken door constant geblaf of een infectie. 

Oorzaken van tracheïtis: 

  • Overmatig blaffen 
  • Kennelhoest 
  • Ademhalingspathogenen (verspreid van hond tot hond) 

Symptomen: 

  • Langdurig hoesten 
  • Piepende geluiden (alsof uw hond de keel probeert te schrapen) 

Risicofactoren 

Sommige honden lijken meer vatbaar te zijn voor het ontwikkelen van tracheïtis, waarvan veel kan worden toegeschreven aan hun omgeving of persoonlijkheid. Voor honden die veel blaffen, zoals bijvoorbeeld onrustige honden met verlatingsangst die nerveus worden wanneer u weggaat, is de kans groter dat ze een irritatie van de luchtpijp ontwikkelen. Door voortdurend te blaffen, worden de keel en de luchtpijp zwaar belast, wat tot complicaties kan leiden. 

Een veelvoorkomende omgevingssituatie die zich leent voor tracheïtis, zijn honden die een tijd hebben doorgebracht in een hondenpension of kennel. Pensions en kennels zijn gebieden met veel verschillende honden bij elkaar. Als zoveel honden bij elkaar gezet worden in een besloten ruimte, neemt de kans op verspreiding van infecties aanzienlijk toe, net als onder mensen. Het kan zijn dat uw hond een respiratoire ziekteverwekker zoals kennelhoest heeft opgelopen van een van de andere honden. 

Overmatig blaffen kan ook een probleem zijn in pensions, omdat honden zenuwachtig kunnen zijn door hun actuele situatie en omgeving. Wanneer honden last hebben van verlatingsangst, of gewoon onrustig zijn om in een pension te moeten verblijven, zullen ze constant blaffen en proberen hun ongenoegen en duidelijk te maken. Dit overmatige geblaf, in combinatie met de omgevingsfactoren die kennels en pensions met zich mee kunnen brengen, kan honden een verhoogd risico geven op het ontwikkelen van luchtpijp-gebaseerde infecties. 

Behandeling 

Het goede nieuws is dat de symptomen en tracheale irritaties meestal vanzelf verdwijnen. Voor honden die een aanhoudende infectie lijken te hebben en geen tekenen van verbetering vertonen, zijn, veelal goedkope, behandelingen verkrijgbaar via uw dierenarts. 

Voor problemen zoals kennelhoest is er een preventieve behandeling. Dit bestaat uit het toedienen van een vaccin, dat gedurende het hele leven van uw hond van cruciaal belang kan zijn. U hoeft zich nooit meer zorgen te maken dat ze kennelhoest krijgen, hoe vaak ze ook in een pension of kennel verblijven. Kennelhoest wordt niet alleen opgelopen in kennels. Uw hond kan dit ook op elk moment van elke andere hond krijgen en de ziekte ontwikkelen. Het kennelhoestvaccin kan een belangrijke factor, die bijdraagt aan tracheïtis, elimineren. Raadpleeg uw dierenarts als u dat nog niet heeft gedaan en u erover denkt om uw hond te laten vaccineren! Verdere preventieve behandeling omvat regelmatige lichaamsbeweging van uw hond en het behouden van een gezond gewicht. 

Tracheacollaps 

Tracheacollaps, wat vooral voorkomt bij kleinere hondenrassen, is een term die wordt gebruikt om de nauwte van de luchtpijp te beschrijven. Veel honden met deze aandoening hoesten, hebben moeite met ademen of maken kokhalzende geluiden. Als u vermoedt dat uw hond deze aandoening heeft, zullen de symptomen lijken te verergeren in situaties waar allergenen of rook aanwezig zijn of tijdens vochtig weer. 

Hoe weet ik of mijn hond tracheïtis heeft? 

Tracheïtis kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zowel omgevingsfactoren als lichamelijke factoren. 

Het kan een moeilijke aandoening zijn om de vinger op te leggen, omdat zaken als hoesten een natuurlijk, alledaags verschijnsel is. U kent uw hond beter dan wie dan ook. 

Als u denkt dat uw hond een ongebruikelijke hoest heeft die lijkt aan te houden, kan uw hond last hebben van een tracheale infectie. Als dit het geval is, is het niet het einde van de wereld, maar het moet wel worden aangepakt door uw dierenarts. Indien onbehandeld of niet gecontroleerd, kan tracheale schade leiden tot een aantal andere gezondheidsproblemen, om het nog maar niet te hebben over het constante ongemak wat uw hond voelt. 

Het ElleVet Team 

023-8080304

[email protected]

×

Selecteer een Afleverpunt