Rimadyl voor honden: Wat is het, Gebruik bij honden, Veiligheid & Bijwerkingen

kat

Wanneer onze honden pijn hebben, willen we een snelle en effectieve verlichting voor hen vinden. Als huismiddeltjes niet werken en de pijn van uw hond meer lijkt te zijn dan alleen een bult of kneuzing, moet u zich misschien tot uw dierenarts wenden voor hulp. En steeds vaker schrijven dierenartsen in dergelijke situaties pijnstillers voor aan honden, waarvan Rimadyl een van de meest voorkomende is. 

Inhoud

 • Wat is Rimadyl
 • Gebruik bij honden
 • Veiligheid & Bijwerkingen
 • Alternatieven

Wat is Rimadyl?

Rimadyl is een populaire merknaam van het bekende niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddel (NSAID) Carprofen. In menselijke analogieën kan Carprofen worden omschreven als een soort sterkere Ibuprofen voor honden in die zin dat het bedoeld is om soortgelijke kwalen aan te pakken. 

Rimadyl is er in drie verschillende vormen voor honden: kauwtabletten, capsules en injecties. Geneesmiddelen zoals Rimadyl zijn bedoeld om ontsteking en pijn die gepaard gaan met artrose te bestrijden zonder de mogelijk negatieve bijwerkingen van op steroïden gebaseerde medicijnen. Afhankelijk van hoe ernstig de situatie van uw hond is, zal uw dierenarts een aanbevolen NSAID, de dosering en de toedieningsvorm voorschrijven. 

Rimadyl gebruik bij honden

Rimadyl zal vaak worden voorgeschreven wanneer uw hond chronische, langdurige pijn ervaart. In andere gevallen worden medicijnen zoals Rimadyl post-operatief voorgeschreven om te helpen bij de korte-termijn, acute pijn en ontsteking die kunnen ontstaan tijdens chirurgisch herstel. Vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen van dit soort medicijnen (NSAID’s), hebben dierenartsen met Rimadyl een effectieve remedie gevonden voor artrose bij honden. Bij artrose en andere vormen van artritis is er sprake van ontsteking van gewricht(en), wat leidt tot dagelijkse pijn en lijden. 

Veiligheid & Bijwerkingen

Met krachtige medicijnen komen mogelijk ook krachtige bijwerkingen. Rimadyl is geen uitzondering. Het is belangrijk om de risico’s zorgvuldig met uw dierenarts te bespreken voordat u een beslissing neemt. De meeste dierenartsen raden een regelmatige bloedtests aan bij honden die langdurig medicijnen zoals Rimadyl gebruiken. 

Vaak voorkomende bijwerkingen: 

 • Gastro-intestinale complicaties
 • Braken 
 • Diarree

De bijwerkingen die hierboven zijn opgesomd, worden als meer voorkomend en matig beschouwd wanneer ze optreden. Sommige ernstigere bijwerkingen kunnen er echter op wijzen dat uw hond een negatieve bijwerking van het geneesmiddel heeft. 

Ernstige bijwerkingen zijn onder andere: 

 • Verandering in eetlust 
 • Zwarte of bloederige ontlasting 
 • Epileptische aanvallen
 • Geel worden van de huid of het oogwit 
 • Schurft of roodheid van de huid 
 • Verminderde of toegenomen eetlust en drinken 
 • Urineweginfecties

Hoewel deze bijwerkingen als “minder waarschijnlijk” worden beschouwd, kunt u deze bij uw hond opmerken terwijl u Rimadyl gebruikt. Het is dan belangrijk om uw dierenarts meteen te waarschuwen. Meer dan bij de milde bijwerkingen, zoals af en toe braken, kunnen de hierboven genoemde complicaties leiden tot veel ernstiger gezondheidsproblemen. 

Alternatieven

In sommige gevallen kan CBD, dat is onderzocht en veilig is gebleken, worden gebruikt in combinatie met voorgeschreven pijnmedicatie. Het is bewezen dat CBD-olie en -kauwtabletten helpen bij zaken als chronische ongemakken die gepaard gaan met artrose, dus het kan het proberen waard zijn! Raadpleeg altijd uw dierenarts als u denkt aan het starten of stoppen van supplementen of medicijnen voor uw hond. 

×

Selecteer een Afleverpunt