Wagenziekte bij je hond: voorbereid op reis

hond

We nemen onze honden graag mee als dat mogelijk is, of het nu op vakantie is, naar het plaatselijke park of op een lange autorit met het gezin. Als uw hond last heeft van reis- of wagenziekte, kan reizen moeilijk – zo niet onmogelijk – zijn. Dit maakt het ook lastig om uw hond mee te nemen op noodzakelijke uitstapjes, zoals dierenartsbezoeken, verzorgingsafspraken en hondendagverblijven. Hoe kunt u zien of uw hond last heeft van reisziekte? En wat kunt u doen om te helpen? Daar leest u op deze pagina alles over!

 • Hoe ontstaat wagenziekte bij uw hond?
  • Fysieke oorzaken
  • Psychologische oorzaken
 • Symptomen van wagenziekte bij uw hond
 • Wagenziekte bij uw hond voorkomen
 • Natuurlijke middelen tegen wagenziekte van uw hond
 • Behandeling voor wagenziekte bij uw hond met CBD

Hoe ontstaat wagenziekte bij uw hond?

Auto- of bewegingsziekte wordt meestal veroorzaakt door fysieke of psychologische redenen. Helaas kunnen psychologische problemen ook fysieke problemen veroorzaken en vice versa, merkt Fear Free Pets op. Dus, wagenziekte kan een serieus probleem zijn voor sommige honden.

Fysieke oorzaken

Echte reisziekte is gerelateerd aan het gevoel van evenwicht. Elke vorm van beweging zorgt ervoor dat de vloeistof in het binnenoor van je hond beweegt, wat hem helpt om zich te oriënteren en in balans te blijven. Te veel beweging – wat tijdens het rijden gemakkelijk kan gebeuren – kan duizeligheid en reisziekte veroorzaken. 

Net zoals bij mensen baby’s gevoeliger zijn voor reisziekte, geldt dit bij honden ook voor puppy’s. Dit komt doordat de structuren in hun binnenoren nog niet volledig ontwikkeld zijn. Hoewel honden op elke leeftijd last kunnen krijgen van reisziekte, groeien de meeste pups hier wel overheen als ze meer gewend raken aan autorijden. Omdat het binnenoor bijdraagt aan het evenwicht en de balans, kan een infectie hierin ook leiden tot problemen met reisziekte bij volwassen honden, volgens het Merck Veterinary Manual.

Psychologische oorzaken

Bewegingsziekte kan ook het gevolg zijn van stress gerelateerd aan autorijden. Het is mogelijk dat uw hond een negatieve associatie met autorijden heeft ontwikkeld. Ze kunnen bijvoorbeeld denken dat auto’s hen alleen maar naar onaangename dierenartsafspraken of traumatische trimsalonbezoeken brengen.

Hoewel deze psychologische stress kan resulteren in fysieke tekenen van reisziekte, is het ook mogelijk dat fysiek ongemak psychologische stress veroorzaakt. De eerste paar autoritjes van uw hond kunnen hebben geleid tot spanning reisziekte en braken, zodat ze nu stress hebben die is gerelateerd aan een associatie tussen auto’s en misselijkheid. Het is een vicieuze cirkel. 

Symptomen van wagenziekte bij uw hond

Autoreizen zijn opwindende en stimulerende ervaringen. Er is zoveel te zien onderweg, en uw hond is waarschijnlijk vol verwachting over waar de reis naartoe gaat. Symptomen van reisziekte kunnen verkeerd worden geïnterpreteerd als opwinding. Merck waarschuwt dat uw hond last kan hebben van reisziekte als hij een of meerdere van onderstaande symptomen vertoont:

 • Het aanmaken van veel speeksel en kwijlen
 • Rusteloosheid en ijsberen
 • Hijgen
 • Overmatig likken van de lippen
 • Zeuren
 • Geeuwen
 • Slaperigheid en inactiviteit
 • Misselijkheid en braken

Wagenziekte bij uw hond voorkomen

Als de reisziekte van uw hond gerelateerd is aan mentale stress, moet u ze conditioneren en laten wennen aan autoritten. U kunt positieve associaties creëren door van de auto een vrolijke plek te maken waar ze speciale speeltjes en traktaties krijgen. Het meenemen van een voorwerp van thuis, iets dat naar u ruikt, kan uw hond ook helpen ontspannen. Overweeg om een favoriete deken of een oud T-shirt mee te nemen met uw volgende autorit.

Desensibilisatie vergt tijd en geduld. Hier is een stap-voor-stap handleiding over hoe om te gaan met stress-gerelateerde reisziekte met uw hond:

 1. Begin met elke dag een paar minuten met uw hond in de auto te zitten. Zet de auto niet aan en rij nergens heen, blijf gewoon rustig zitten, geef complimentjes en aai zachtjes. 
 2. Ga geleidelijk over op het starten van de motor van de auto en laat hem een paar minuten draaien. Ook hier gewoon rustig blijven zitten en lof en genegenheid geven of een speeltje meebrengen om mee te spelen. Ga hiermee door totdat uw hond enthousiasme toont om naar de auto te gaan.
 3. Probeer vervolgens de oprit één keer op en af te rijden en dan uit te stappen. Verhoog langzaam de hoeveelheid tijd die u in de auto doorbrengt. Reis naar bestemmingen in de buurt waar uw hond plezier aan beleeft, zoals het park of het huis van een vriend.

Als uw hond ziek wordt of tekenen van stress vertoont, neem dan een stap of twee terug in het proces totdat ze tolerantie voor de auto hebben opgebouwd. Het belangrijkste is om vertrouwen en comfort in de auto te ontwikkelen. Het kan enkele dagen of soms zelfs weken duren voordat uw hond gewend is om comfortabel in de auto mee te rijden. Zorg ervoor dat u uw nerveuze huisdier geleidelijk blootstelt aan meer en meer uitdagende stimuli. U kunt uw hond niet dwingen om met zijn stress om te gaan.

Natuurlijke middelen tegen wagenziekte van uw hond

Er zijn verschillende manieren om uw wagenzieke hond een plezierigere reiservaring te bezorgen. Probeer misselijkheid, braken en ander fysiek ongemak te verminderen met de volgende tips:

 • Beperking van voedsel vóór de reis – Als uw hond niets in zijn buik heeft om over te geven, zal hij zich minder snel ziek voelen. Denk goed na over etenstijden voorafgaand aan de reis en beperk voedselinname ten minste een paar uur voordat u in de auto stapt.
 • Zorg ervoor dat uw hond naar buiten kan kijken – De beweging van een rijdende auto zonder zicht op de weg en de wereld om hen heen kan de maag van uw hond van streek maken. Huisdiereigenaren weten uit eigen ervaring dat achterin zitten misselijkheid in de hand kan werken. Zet uw hond indien mogelijk op de middelste stoel van de achterbank, zodat hij naar voren kan kijken door de voorruit. Gebruik hierbij een hondengordel of -tuigje voor de veiligheid. 
 • Open een raam – Al is het maar een centimeter of twee, een open raam helpt vaak om wat frisse lucht te geven. Door dit te doen wordt de luchtdruk binnen en buiten de auto gelijkgemaakt, wat misselijkheid helpt te verminderen, merkt The Spruce Pets op. Open ramen bevorderen ook de ventilatie, houden de auto koel, en laten uw hond alle nieuwe geuren opsnuiven die door de wind worden meegevoerd. Dit kan helpen om misselijkheid te verminderen, of op zijn minst af te leiden. 
 • Neem vaak een pauze – Als u lange afstanden rijdt, neem dan regelmatig een pauze om uit de auto te stappen en rond te lopen. Dit helpt uw hond om tijdelijk verlichting te krijgen van zowel de reisziekte als de stress die hij in de auto ervaart.

Behandeling voor wagenziekte bij uw hond met CBD

ElleVet’s Calm & Comfort situationele kauwtabletten bieden maximale ondersteuning voor honden in stressvolle situaties zoals autoritten, waardoor ze rustig kunnen reizen met hun gezin zonder stress-gerelateerde reacties te veroorzaken. Een prettige vorm van medicatie tegen de wagenziekte van uw hond dus. Deze kauwtabletten zijn uiterst effectief wanneer ze 1,5 uur vóór de autorit worden gegeven. Door het aanpakken van het acute stressniveau van uw hond, kan CBD + CBDA van ElleVet leiden tot een vermindering van hun stressreactie op autoritten. Een andere optie kan het toedienen van CBD-olie voor honden zijn. Uw hond zal misschien nooit genieten van een lange autorit, maar door het beheersen van zijn stressniveau zullen zowel u als uw hond een prettigere reis hebben. En per slot van rekening willen we allemaal een gelukkige en ontspannen hond!

Alle gezondheids- of medische informatie in ElleVet blogs is afkomstig van diverse openbare en gerenommeerde bronnen. Deze informatie is alleen bedoeld als een educatieve bron en is geen vervanging voor deskundige professionele zorg.   

×

Selecteer een Afleverpunt