Waarom eten honden ontlasting? Redenen en manieren om van deze vervelende gewoonte af te komen  

hond likken

Ze drinken uit het toilet, rollen zich in de modder en steken hun neus onder de staart van elke hond die ze tegenkomen. Onze honden vertonen soms gedrag dat voor ons mensen vreemd is. Het eten van ontlasting is echter een van de meest onbegrijpelijke gewoonten die onze viervoetige metgezellen hebben. Dierenbezitters over de hele wereld vinden het eten van ontlasting, of het nu van hun eigen hond is of van een andere hond of dier, buitengewoon walgelijk. 

Coprophagia, zoals de wetenschappelijke term voor het eten van ontlasting luidt, is een veelvoorkomend fenomeen bij honden. Hiervoor zijn zowel gedragsmatige als fysiologische redenen. Onze huisdieren lijken niet te begrijpen dat wij dit vies vinden en vragen ons af hoe we ze ervan kunnen weerhouden. Moeten we ons zorgen maken als onze honden constant op zoek zijn naar stinkende snacks? 

Inhoudsopgave 

  • Waarom eet uw hond ontlasting? 
  • Moet u zich zorgen maken als uw puppy ontlasting eet? 
  • Hoe u “poep eten” kunt voorkomen 

Waarom eet uw hond ontlasting? 

Er zijn verschillende mogelijke verklaringen waarom uw hond geobsedeerd lijkt te zijn door het eten van ontlasting. Als u deze redenen begrijpt, kunt u als huisdiereigenaar mogelijke problemen aanpakken en uw puppy van deze nare gewoonte weerhouden. 

Instinct 

Honden waren oorspronkelijk aaseters die alles aten wat ze konden vinden. Zelfs als gedomesticeerde huisdieren hebben sommige honden nog steeds een instinctieve drang om alles te eten wat ze tegenkomen. Dit kan verklaren waarom uw viervoeter ontlasting eet. Dit overlevingspatroon hielp hun voorouders te voorkomen dat ze verhongerden toen voedsel schaars was. 

Het eten van afval is ook een manier voor wilde honden om hun sporen (of geuren) uit te wissen wanneer ze roofdieren moeten ontwijken. Dierenbezitters in huishoudens met meerdere honden, waarvan er één ziek of ouder is, kunnen zien dat de gezonde hond de ontlasting van de zwakkere hond opeet. Experts van de American Kennel Club (AKC) vermoeden dat dit verband houdt met het instinct om de roedel te beschermen tegen potentieel gevaar. 

Moeders en puppy’s 

In de eerste weken na de geboorte houden hondenmoeders de puppy’s en hun leefomgeving meestal schoon door de ontlasting van de puppy’s op te eten. Volgens de dierenartsen van VCA Animal Hospitals leren de puppy’s dit gedrag vaak van hun moeder. Ze kunnen een gewoonte ontwikkelen die hen gedurende hun hele leven vergezelt, zelfs na de puppytijd. Puppy’s imiteren blijkbaar het gedrag van hun moeder en eten hoogstwaarschijnlijk hun eigen ontlasting (autocoprophagie). Ze kunnen ook ontlasting van andere honden (allokoprophagie) en ontlasting van andere dieren eten. 

Net als menselijke baby’s en peuters verkennen en leren puppy’s de wereld om hen heen voornamelijk door dingen in hun mond te stoppen, ongeacht of ze eetbaar zijn of niet. Coprophagia bij puppy’s maakt deel uit van het vroege ontwikkelingsproces, volgens de AKC. Gelukkig groeien de meeste puppy’s na verloop van tijd over dit gedrag heen. 

Voedingsstoffentekort 

De VCA Dierenklinieken wijzen erop dat elk medisch probleem dat leidt tot verminderde voedingsopname, de eetlust verhoogt of maagdarmstoornissen veroorzaakt, kan leiden tot plotselinge interesse van uw hond in ontlasting. Deze aandoeningen kunnen diabetes, het syndroom van Cushing, schildklieraandoeningen, inflammatoire darmaandoeningen of voorgeschreven medicijnen zoals steroïden omvatten. Bij exocriene pancreasinsufficiëntie (EPI) hebben honden een tekort aan pancreasenzymen, waardoor ze voedsel niet goed kunnen verteren. 

Ook gastro-intestinale parasieten kunnen ertoe leiden dat uw hond begint ontlasting te eten. Deze kleine parasieten zoals spoelwormen en haakwormen voeden zich met de voedingsstoffen die hun gastheren opnemen. Hierdoor onttrekken ze belangrijke voedingsstoffen aan de geïnfecteerde hond. Als hun normale maaltijden niet voldoende zijn, zoeken honden vaak naar extra voedsel in hun omgeving, waaronder ontlasting. 

Het juiste voer maakt een groot verschil voor honden. Het is belangrijk dat huisdiereigenaren hun viervoeters voeden met voedzaam, goed verteerbaar voer in voldoende hoeveelheden. Op deze manier blijven de puppy’s gezond en actief. Honden eten ontlasting als ze ondervoed zijn of niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen uit hun reguliere maaltijden. En als de ontlasting onverteerde voedselcomponenten bevat, is het logisch dat honden op zoek gaan naar een extra voedselbron. 

Stress 

Volgens experts van de AKC zijn er verschillende stressvolle situaties die kunnen leiden tot het eten van ontlasting door honden. In sommige gevallen kan het eten van ontlasting een zelfkalmeringsmechanisme zijn, of probeert de hond zijn kleine ongelukje te verbergen waarvoor hij anders zware straf verwacht. 

Moet u zich zorgen maken als uw hond ontlasting eet? 

Over het algemeen is het onschadelijk als honden hun eigen ontlasting eten. Begrijp ons niet verkeerd – wij vinden het ook vies. Maar volgens de AKC is het over het algemeen niet gevaarlijk. Toch is het voor veel huisdiereigenaren een echt probleem dat hun hond zijn eigen uitwerpselen opeet. 

Er is echter reden tot bezorgdheid als uw hond ontlasting van andere honden of dieren eet. Sommige honden houden bijvoorbeeld van paardenmest of ganzenpoep. De AKC waarschuwt dat het consumeren van de ontlasting van andere dieren uw harige vriend onbekende parasieten, virussen en toxines kan bezorgen. Raadpleeg uw dierenarts als uw hond vreemde ontlasting heeft gegeten en symptomen vertoont zoals lusteloosheid, braken of diarree. 

Hoe voorkom ik dat mijn hond ontlasting eet? 

Voor de meeste huisdiereigenaren is het ongemakkelijk dat hun hond graag ontlasting eet. Het goede nieuws is dat het een normaal gedrag is dat naar verwachting na verloop van tijd vanzelf verdwijnt, net zoals bij puppy’s. Het is echter belangrijk om mogelijke oorzaken eerst te onderzoeken. Krijgt uw hond voldoende gezond voedsel, heeft hij gezondheidsproblemen of ervaart hij stress? Het is belangrijk om deze potentiële oorzaken zoals voedingsstoffentekort en malabsorptie uit te sluiten. 

Het geven van vitamines en/of enzymen kan helpen om voedingsstoftekorten en malabsorptie te verhelpen, vooral als uw hond geen volledig uitgebalanceerd hondenvoer krijgt. Een multivitaminen-supplement of een vitamine- of mineralensupplement met slechts één ingrediënt kan honden de voedingswaarde bieden die ontbreekt in hun voeding (wat zelden het geval is). Specifieke enzymproducten kunnen honden helpen die problemen hebben met de secretie van de alvleesklier (bekend als exocriene pancreasinsufficiëntie) en kunnen een gezonde spijsvertering ondersteunen. Veel vrij verkrijgbare “enzymen” helpen niet aantoonbaar, maar ze zijn ook niet schadelijk. Veel hondenbezitters zijn wanhopig en beweren dat deze producten de voedingsopname bevorderen en voorkomen dat hun puppy verleid wordt om naar extra voedselbronnen (ontlasting) te zoeken. 

Zoals altijd moet u uw dierenarts raadplegen over mogelijke onderliggende aandoeningen die de oorzaak kunnen zijn van het eten van ontlasting door uw hond. Huisdiereigenaren moeten ook advies inwinnen bij een professional voordat ze de voeding van hun hond veranderen. 

Wie bij de meeste andere gedragsproblemen bij honden is vroegtijdige interventie van cruciaal belang om de kans te verkleinen dat het gedrag een langdurige gewoonte wordt. Als uw hond een slechte gewoonte heeft ontwikkeld, kunt u het volgende doen om hem het eten van ontlasting af te leren: 

  • Schoonhouden – Aangezien honden het eten van ontlasting zien als een manier om hun leefomgeving schoon te houden, kunt u ervoor zorgen dat het niet eens nodig is. Houd het gebied waar uw hond rondloopt altijd schoon en verzamel de uitwerpselen van uw huisdieren zo snel mogelijk. Op die manier hoeft uw hond het niet zelf te doen. 
  • Toegang tot ontlasting beperken – Vermijd tijdens uw dagelijkse wandeling plaatsen waar achtergelaten ontlasting berucht is. Als uw hond graag de kattenbak bezoekt voor een snack, houd deze dan buiten bereik. Dit gaat hand in hand met het toezicht houden op uw hond om ervoor te zorgen dat hij niets ongewensts eet. Let op uw viervoeter, houd hem aangelijnd tijdens wandelingen en observeer hem nauwlettend wanneer hij in de tuin is. 
  • Training – Honden zijn uiterst slimme wezens en de meesten willen u gewoon behagen. Door uw hond commando’s zoals “Laat het” of “Kom” te leren, kunt u voorkomen dat hij ontlasting opeet. Hondenbezitters kunnen hun harige vrienden leren naar hen toe te komen en een traktatie of beloning te krijgen zodra ze hun behoefte hebben gedaan. Op die manier heeft u de mogelijkheid om de uitwerpselen op te ruimen voordat uw hond ermee bezig is. 
  • Verander de smaak – Er zijn producten die de smaak kunnen bederven en als afschrikmiddel voor ontlasting kunnen worden gebruikt, waardoor ontlasting minder aantrekkelijk wordt. De AKC raadt producten aan die mononatriumglutamaat, kamille, yucca, knoflook of peterselie bevatten. Er zijn verschillende speciaal ontwikkelde producten op de markt die honden ervan moeten weerhouden ontlasting te eten. De effectiviteit van veel van deze producten is niet echt bewezen, maar het is het proberen waard. 

U kunt ook in elke supermarkt producten kopen die hiervoor bedoeld zijn, zoals ingeblikte pompoenpuree, die de smaak van hondenontlasting bijzonder onaangenaam maakt. U kunt ook proberen om een paar eetlepels pure pompoen door het voer van uw hond te mengen, zodat hij later zijn ontlasting niet opeet. Sommige huisdiereigenaren suggereren dat hetzelfde kan worden gedaan met ananas en vleespoeder. 

Alle gezondheids- of medische informatie in ElleVet-blogs is afkomstig van een verscheidenheid aan openbare en betrouwbare bronnen. Deze informatie is alleen bedoeld ter informatie en vervangt geen deskundig advies van een professional.  

×

Selecteer een Afleverpunt