Tramadol voor honden: wat het is, het behandelen van artritis, en veiligheid

hond en vrouw

Geplaatst op 12 maart 2021

Sommige voorgeschreven pijnmedicijnen die effectief zijn bij mensen zijn ook gunstig voor onze honden en zijn op grote schaal geaccepteerd en toegepast in de diergezondheidsindustrie. Tramadol is een voorbeeld van een van deze medicijnen.

Inhoud

 1. Wat is Tramadol
 2. Tramadol voor artritis en gewrichtsongemakken 
 3. Bijwerkingen, Veiligheid, & Drug Interacties
 4. Alternatieven

Wat is Tramadol? 

Tramadol is een opioïde geneesmiddel in tablet-, capsule-, en vloeibare vorm. Voorschriftplichtige medicijnen zoals Tramadol worden vaak voorgeschreven aan mensen en honden en worden vooral gebruikt om matige of ernstige pijn te behandelen. Met andere woorden, het is niet precies het equivalent van Advil of Tylenol. 

Bij honden en andere kleine dieren wordt Tramadol vaak voorgeschreven als een “off-label” medicijn, wat betekent dat uw dierenarts u kan instrueren om andere doseringen te gebruiken dan op het etiket wordt aanbevolen. Dit is gebruikelijk bij krachtige medicijnen. Een op Opioïde gebaseerde medicatie zoals Tramadol mag alleen gebruikt worden in gevallen waar het absoluut noodzakelijk is en mag alleen genomen worden onder de strikte instructie en supervisie van uw dierenarts. Deze medicijnen kunnen helpen tegen pijn, maar ze moeten veilig en verantwoord worden toegediend.  

Hoe geeft men Tramadol aan honden? 

Tramadol wordt oraal toegediend en kan met of zonder voedsel worden ingenomen. De vloeistof kan een effectieve optie zijn voor honden die moeite hebben met pillen of capsules; de vloeistof heeft echter een onaangename geur en smaak, wat zo zijn eigen complicaties met zich meebrengt. Bespreek met uw dierenarts wat de beste optie voor uw hond zou kunnen zijn. Volg ALTIJD de doseringsinstructies van uw dierenarts. Als u een dosis overslaat of vragen heeft over de dosering, bel dan voor de zekerheid meteen uw dierenarts. 

Tramadol voor artritis en gewrichtsongemakken 

Een veel voorkomend probleem voor zowel honden als mensen is pijn die gepaard gaat met artritis, en Tramadol wordt vaak voorgeschreven om dergelijke pijn te behandelen. Artritis, in zijn verschillende vormen (meer dan 100 soorten), komt voor in of rond de gewrichten. Wanneer een ontsteking of beschadiging in een gewricht optreedt, kan dat uiterst oncomfortabel zijn, met constante pijn en stijfheid tot gevolg. “Artritis” is de informele verklaring die medische professionals hebben gegeven aan de gemeenschappelijke kwaal van ontstoken gewrichten en de pijn die daarmee gepaard gaat; het wordt niet beschouwd als de naam van een enkelvoudige ziekte. 

Veel voorkomende manieren waarop artritis in gewrichten ontstaat: 

 • Artritis als gevolg van een verwonding 
 • Artritis als gevolg van overbelasting of gewone ‘slijtage’
 • Leeftijdsgebonden artritis 
 • Artritis als gevolg van een onderliggende ziekte 

Symptomen zijn onder meer:

 • Pijn 
 • Zwelling 
 • Stijfheid 
 • Verminderd bewegingsbereik in het aangetaste gewricht/gebied

Artritis ontwikkelt zich en maakt zich bij beide diersoorten (mens en hond) op vergelijkbare wijze kenbaar. Helaas kan het voor onze honden moeilijker zijn om zich te uiten. Terwijl wij gewoon onze dokter kunnen bellen als we pijn hebben, vertrouwen honden op hun baasje om te interpreteren wat ze voelen en daarnaar te handelen. Bekijk hier enkele veel voorkomende tekenen van ongemak bij honden! 

Bijwerkingen, veiligheid & interacties 

De bijwerkingen van Tramadol bij honden kunnen zijn: verlaagd bewustzijn, angst, duizeligheid, braken en trillen, toevallen, agitatie en een onregelmatige hartslag. 

Tramadol dient met voorzichtigheid te worden gebruikt bij dieren met toevallen, lever- of nieraandoeningen, of drachtige huisdieren. Raadpleeg uw dierenarts en bespreek de medicijnen die uw hond momenteel gebruikt en de mogelijke wisselwerkingen die kunnen optreden. Het is essentieel om te onderzoeken wat een negatieve wisselwerking kan zijn met opioïde medicatie. We willen dat onze honden zich beter voelen, maar wel dan wel op een veilig manier! 

Referenties

https://vcahospitals.com/know-your-pet/tramadol

Het ElleVet Team

023-8080304

[email protected]

Hoe herkent u tekenen van ongemak bij uw hond

Geplaatst op 25 februari 2020

Herkennen van tekenen van ongemak

Hoe herkent u ongemak bij uw hond

5 signalen dat uw huisdier zich ongemakkelijk voelt

Omdat uw hond niet kan praten, kan het moeilijk zijn om te weten wanneer ze lijden. We moeten vertrouwen op lichaamstaal en gedrag om hun fysieke en emotionele toestand te volgen. Deze symptomen worden vaak toegeschreven aan “vertragen” of het verouderingsproces, maar het is belangrijk om te onthouden dat honden hun hele leven ongemak kunnen ervaren. 

Veel voorkomende tekenen dat uw hond hulp nodig kan hebben:

1. Langzaam opstaan in de ochtend

Als uw hond traag wakker wordt om de dag te beginnen, kan het zijn dat ze ongemak ervaart. 

2. Verlies van interesse in speelgoed en activiteiten

In tegenstelling tot mensen, moeten honden hun favoriete speelgoed of spelletjes niet ontgroeien. Als uw hond minder interesse toont in speelgoed, of minder vraagt om te spelen, kan dat een teken van stress of ongemak zijn. 

3. Stijf of langzaam lopen

Als uw hond stijf of langzamer loopt dan normaal, het is bijna zeker een teken van ongemak. 

4. Minder interactie met familie en andere huisdieren

Als uw trouwe viervoeter is begonnen met zich te isoleren of terug te trekken uit sociale activiteiten, heeft ze waarschijnlijk last van ongemakken. 

5. Vermijden van trappen of de auto

Als uw huisdier ouder wordt, kan het zijn dat hij steile trappen begint te vermijden of niet meer in de auto wilt springen. Dit kan echter ook het gevolg zijn van ongemak dat niets met het verouderingsproces te maken heeft.  

Herkent u dit?

Help uw huisdier de kwaliteit van leven te verbeteren met ElleVet Sciences.

Wilt u meer informatie over ElleVet CBD+CBDA ondersteuning bij mobiliteit neem contact op het ElleVet Team, 023-8080304 of [email protected].

×

Selecteer een Afleverpunt