Stress bij honden na de Covid-19-pandemie 

hond lacht met persoon

Wat was het fijn om tenminste een harige metgezel aan onze zijde te hebben toen de meervoudige lockdowns werden afgekondigd tijdens de onvoorspelbare Covid-19-pandemie. De pandemie heeft niet alleen ons leven van de ene op de andere dag op zijn kop gezet, maar ook dat van onze honden. Er was een enorme toename in de vraag naar honden en toen ze eindelijk bij ons introkken, konden we ze ook veel meer dagelijkse aandacht geven dan ooit tevoren. 

Wat gebeurt er nu met onze honden nu de scholen weer open zijn en we weer naar kantoor gaan om te werken? Terwijl velen van ons nauwelijks kunnen wachten om buitenhuis verschillende activiteiten te ondernemen, zijn onze honden misschien niet zo blij als we het huis zonder hen verlaten. Uw huisdier begrijpt helaas niet waarom het plotseling alleen thuis moet blijven. Daarom hebben we enkele tips verzameld die uw huisdier kunnen helpen wennen aan het alleen zijn. 

Wat betekent scheiding van de verzorger voor een hond? 

De langverwachte terugkeer naar het leven vóór de pandemie betekent onverwachte stress voor onze huisdieren. Ze hebben zich immers gewend om ons de klok rond bij zich te hebben. Als honden plotseling alleen worden gelaten, kunnen ze extreem gestrest reageren door de scheiding van hun verzorger. Tijdens de periode van alleen zijn ervaren onze honden diepe wanhoop en lijden ze enorm. Deze gevoelens worden veroorzaakt door de scheiding van hun geliefde mens(en) of door het alleen gelaten worden. 

Een marketingenquête onder hondeneigenaren toonde aan dat 17% van de honden die regelmatig door dierenartsen werden behandeld, afwijkingen vertoonden die verband hielden met de periodes van scheiding. Bij honden die in gedragsklinieken werden behandeld, lag het aantal getroffen honden tussen de 20% en 40%. Stress veroorzaakt door het alleen zijn is wijdverbreid en kan mogelijk worden veroorzaakt of verergerd door de versoepelingen van de Covid-19-beperkingen, maar het is niet de enige vorm van opvallend gedrag waar onze dieren last van kunnen hebben. 

Andere opvallende gedragingen bij onze honden kunnen zijn: 

 • Algemene onzekerheid: Dit kan plotseling uit het niets ontstaan en zonder voor ons duidelijke reden. Zelfs zeer goed getrainde honden zijn hier niet immuun voor. 
 • Milieutriggers: De hond ervaart extreme stress op een bepaalde locatie door specifieke triggers zoals harde geluiden vergelijkbaar met die tijdens onweer of vuurwerk. 
 • Sociale onzekerheid: Dit is gebaseerd op angst voor vreemde mensen en/of vreemde honden. 

Kan mijn hond stress ontwikkelen door alleen te zijn? 

Er is geen specifieke risicofactor die de ontwikkeling van extreme onzekerheid of de ernst ervan voorspelt. Wat er echter wel is, zijn bepaalde omstandigheden die het optreden van stress door alleen te zijn bij onze huisdieren waarschijnlijker maken. Deze omstandigheden zijn onder andere: 

 • Oudere honden: Over het algemeen is de ernst van angst hoger bij onze senioren. Hun vermogen om met veranderingen om te gaan neemt af. Afwijkingen van hun dagelijkse routine ervaren ze als zeer verontrustend. 
 • Pas geadopteerde huisdieren: Studies tonen aan dat honden uit dierenopvangcentra vaak lijden onder het alleen gelaten worden. Dieren die naar een nieuwe omgeving of nieuw thuis worden gebracht, hebben ondersteuning nodig om zich aan te passen aan deze ingrijpende verandering. Bovendien moeten dieren uit de opvang die pas tijdens de pandemie bij hun nieuwe eigenaren terechtkwamen, het leven na de pandemie nog leren kennen. Deze honden hebben veel geduld nodig om te leren om alleen te zijn. 
 • Puppy’s: Net als bij nieuw geadopteerde huisdieren zijn puppy’s nog niet bekend met de wereld na de pandemie. Maak daarom gebruik van de tijd dat u meer thuis bent om gedragsproblemen in de toekomst te voorkomen. Een puppy leert snel nieuwe ervaringen, dus dit is een cruciale tijd voor de ontwikkeling van zijn onafhankelijkheid. 

Lijdt mijn hond stress als hij alleen is? 

Hoewel de kans groter is dat uw hond onzekerheid kan ontwikkelen door de gegeven omstandigheden, betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat dit zal gebeuren. Helaas kan uw hond u niet vertellen hoe het met hem gaat als u hem alleen laat. Hier zijn enkele aanwijzingen die kunnen duiden op stress bij uw huisdier: 

 • Duidelijk verschil in gedrag: In uw afwezigheid vertoont uw huisdier een duidelijk ander gedrag thuis dan wanneer u aanwezig bent 
 • Vernietigen van voorwerpen 
 • Ontlasting en/of urine achterlaten 
 • Overmatig kwijlen 
 • Sterke vocale uitdrukkingen 
 • Vluchtgedrag dat leidt tot zelfverwonding 
 • Overmatige aanhankelijkheid 
 • Onrustig rondlopen 

In een studie uit 2008 over dit onderwerp hebben onderzoekers drie subcategorieën vastgesteld met betrekking tot stress bij het alleen gelaten worden: 

 1. Overmatige afhankelijkheid: Honden die dit gedrag vertonen ten opzichte van minstens één persoon, vertonen voornamelijk destructief gedrag ten opzichte van objecten die door die persoon zijn gebruikt of op de plek waar die persoon door de deur naar buiten is gegaan. 
 1. Veranderingen in de dagelijkse routine: Deze honden reageren zeer gevoelig op veranderingen in de dagelijkse routine of op leeftijd gerelateerde veranderingen. Wanneer ze ervaren dat hun vertrouwenspersoon weggaat, vertonen ze al onzeker gedrag bij de eerste tekenen van binnenkort alleen gelaten worden. Dit omvat onrust, depressieve stemming en vluchtpogingen. 
 1. Angst die is ontstaan tijdens een andere bedreigende situatie: Deze honden vertonen misschien geen sterke afhankelijkheidsrelatie, maar het begin van de onzekerheden kan worden teruggevoerd op een dramatische gebeurtenis die angst veroorzaakte tijdens een andere situatie waarin ze alleen waren. Deze honden vertonen vaak onzindelijkheid of verstopgedrag. 

De diagnose van bovengenoemde problemen wordt gesteld op basis van gedragsanalyse en een speciale uitsluitingsprocedure door een dierenarts. Dit betekent dat de vertoonde gedragingen uitsluitend optreden in afwezigheid van de vertrouwenspersoon. 

Hoe u uw hond kunt helpen: 

 1. Vermijd aanwijzingen die uw hond al van tevoren laten weten dat u binnenkort het huis zult verlaten of weer thuiskomt. Zodra uw hond uw persoonlijke gedragsketens herkent, zoals het aantrekken van schoenen of het verzamelen van uw spullen, zal dit al stress veroorzaken. Om deze situaties te verzachten, pak regelmatig uw sleutels en/of trek de bijbehorende schoenen aan, maar blijf thuis. 
 1. Tegengestelde conditionering: Voordat u het huis verlaat, geef uw hond een bijzonder smakelijke traktatie die hij tijdens uw afwezigheid kan genieten. Het verband tussen de traktatie en uw vertrek zal de situatie verbeteren en uw hond helpen zijn aandacht te richten op iets anders dan uw vertrek. 
 1. Geleidelijke desensibilisatie: Verleng langzaam de periodes van alleen zijn voor uw hond. U kunt kort het huis verlaten of naar een andere kamer gaan. Dit zal de hond onafhankelijker van u maken en zijn bezorgdheid geleidelijk verminderen. 
 1. Minimaliseer achtergrondstress: Zowel korte als langdurige periodes van stress zijn niet goed voor onze gezondheid, en hetzelfde geldt voor onze honden. CBD-kauwtabletten of -oliën kunnen helpen om uw hond rustiger te maken, stressvolle situaties beter te doorstaan en de gezondheid te bevorderen. Terwijl we ons allemaal weer moeten aanpassen aan een normaal leven zoals vóór de pandemie, kan CBD ook uw hond helpen zich aan te passen. 

Hoewel is aangetoond dat CBD-producten kunnen helpen, werken niet alle producten even goed. Als u een hennepsupplement voor uw hond wilt kiezen, kies dan een veilig en getest product dat effectief is. 

×

Selecteer een Afleverpunt