Redenen waarom je hond ‘s nachts blaft en wat kan helpen  

blije hond

We houden van onze honden. Overdag zijn ze de beste metgezellen voor veel activiteiten, maar voor het slapengaan begint je hond vaak te blaffen, waardoor haar slaap, de slaap van haar familie en ook die van haar buren wordt verstoord. In het ergste geval zorgt het gebrek aan slaap de volgende dag ervoor dat ze in een slecht humeur zijn en hun zenuwen dunner zijn dan normaal. Klinkt bekend? Hieronder staan een paar hints over wat de oorzaak (en) zou kunnen zijn voor het nachtelijke blaffen en hoe ze uiteindelijk toch in slaap kunnen vallen. 

Honden en hun behoefte aan slaap  

Bij het vergelijken van bestaande gegevens wordt een waarde van 10,1 uur gegeven als de gemiddelde dagelijkse slaapduur voor de huishond, met de gerapporteerde waarden variërend van 7,7 tot 16 uur. Ter vergelijking: mensen slapen 7-8 uur per dag. 

Homeostatische en circadiane processen reguleren de slaap. Er zijn aanwijzingen dat homeostatische druk de circadiane ritmes beïnvloedt, wat betekent dat als de slaap verloren gaat, dit verlies wordt gecompenseerd door een verlenging van de daaropvolgende slaap. Verschillende resultaten suggereren dat, naast de menselijke modellen, slaaphomeostase ook aanwezig is bij honden. Het grootste deel van de slaap bij honden vindt plaats tussen 21.00 en 06.00 uur, met een rustperiode in de middag. Slaappatronen weerspiegelen vaak menselijke activiteit.  Er wordt aangenomen dat dit te wijten is aan een aanpassing aan mensen, omdat de slaapactiviteit van honden die niet met mensen leven nauwelijks is aangepast aan hun circadiane ritme (wakker en actief overdag, slaap ‘s nachts). 

Waarom is deze informatie belangrijk?   

Het betekent dat het werkelijke ritme van hun hond hem ‘s nachts moet laten slapen. Als uw hond weinig, helemaal niet of te veel slaapt, zal hij de gemiste slaap de komende dagen inhalen of verkorten. Normaal gesproken moet uw hond ‘s nachts op dezelfde tijden als u slapen. Als je hond wakker wordt en begint te blaffen, kan dit verschillende oorzaken hebben. In ieder geval zullen we als hondenouders merken dat onze hond zijn slaap inhaalt wanneer hij het mist. Vaak doen de honden dan een uitgebreid middagdutje en zijn ze over het algemeen minder actief qua motoriek.   

De 5 meest voorkomende redenen waarom je hond ‘s nachts blaft  

Om ervoor te zorgen dat uw hond ‘s nachts stopt met blaffen, is het belangrijk om de oorzaak hiervan te vinden om de situatie te begrijpen. Kan het je helpen om vast te leggen hoe het blaffen klinkt, waar je hond sliep, wanneer het blaffen begon en wanneer het stopte? 

Hieronder staan 5 van de meest voorkomende redenen waarom je hond ‘s nachts blaft: 

 1. Een nieuw opgeroepen puppy – Nieuw opgestelde puppy’s zijn een speciaal geval. Puppy’s zijn vaak nog niet in staat om hun blaas onder controle te houden. Het geblaf zou dus een indicatie kunnen zijn dat ze naar buiten moeten. Om te voorkomen dat uw pup van blaffen ‘s nachts een gewoonte maakt, kunt u dit voorkomen en bijvoorbeeld ‘s nachts een wekker zetten: Nadat uw hond net buiten is geweest en heeft kunnen losmaken, zet u uw wekker zo dat hij na 4 uur weer gaat. Dan nemen ze hun hond weer mee naar buiten. Anders zou je hond de leertheorie kunnen koppelen dat wanneer hij ‘s nachts blaft, hij naar buiten wordt gelaten. Ook als hij dat niet hoeft en zijn blaas in de tussentijd (ongeveer 5 maanden) onder controle kan houden. Dus als uw hond om deze reden niet blaft, moet het nachtelijke blaffen van uw puppy in de tijd worden beperkt.   
 1. Lichamelijk ongemak, afnemende cognitieve vaardigheden op oudere leeftijd – Naarmate honden ouder worden, blaffen ze vaak vaker ‘s nachts. Daar zijn veel redenen voor:
  • Desoriëntatie: Canine Cognitive Dysfunction Syndrome (CDS) komt vaak voor bij oudere honden en kan hun persoonlijkheid, gemeenschappelijke leven, bewegingen en gedrag veranderen. Om het uw hond gemakkelijker te maken, is het beste om zijn dagelijks leven en dieet dienovereenkomstig aan te passen. Officiële middelen kunnen ook helpen als dat nodig is. 
  • Blaascontrole: Oudere honden hebben vaak moeite om hun blaas onder controle te houden. Het kan best vermoeiend zijn om de hond ‘s nachts meerdere keren buiten te laten om los te komen. Er zijn verschillende manieren om een zwakke blaas te helpen en uw dierenarts kan u adviseren om de oorzaak te bepalen en welke opties beschikbaar zijn.
  • Ernstige malaise: Oudere honden hebben meer kans om tekenen van slijtage aan hun lichaam te vertonen naarmate ze ouder worden. Als ze vermoeden dat hun huisdier eraan lijdt, kunnen dierenartsen remedies voorstellen voor verlichting en manieren om te helpen. 
  • Sensorische prestaties: Leeftijd gerelateerde verslechtering van het gezichtsvermogen en gehoor komt vaak voor. Help je geïntimideerde hond en laat hem zien dat hij niet alleen is. 
 1. Nachtelijke geluiden – Honden hebben een veel beter gehoor dan wij. Ze kunnen geluiden waarnemen die voor ons niet waarneembaar zijn. Het kan dus zijn dat je hond buiten loslopende dieren ritselt of iets ongewoons hoort en dan reageert met blaffen. Als je hond buiten slaapt, laat hem dan in de toekomst binnen slapen. Als je hond meestal in huis slaapt en snel blaft bij geluiden van buitenaf, kun je bijvoorbeeld ‘s nachts de tv of radio aan laten staan.   
 1. Verveling – Onze honden zijn sociale wezens. Ze vinden het leuk om mee te blaffen van andere honden. Soms blaffen ze alleen maar om energie vrij te maken. In dit geval kunnen ze hun activiteitsniveau gedurende de dag verhogen – zowel door mentale als fysieke oefening. Met training en oefening voldoen ze aan zijn behoefte en helpen ze hem om ‘s avonds tevreden en moe te zijn. Dit zal de nachtelijke slaap van uw hond kalm en rustgevend maken. 
 1. Gewoonte – Als ze in staat waren om fysieke oorzaken uit te sluiten, hun hond gezond is, dag en nacht ongestoord aan zijn behoefte aan slaap kan voldoen, zou ‘s nachts blaffen gewoon een gewoonte zijn geworden. Om van het nachtelijke geblaf af te komen, kunnen ze proberen het te negeren. Dit is misschien niet je eerste idee, maar zodra je hond begrijpt dat blaffen hem geen aandacht zal geven, zal hij het hopelijk loslaten. Vaak wordt het blaffen erger, maar uiteindelijk zou het moeten verdwijnen.  

Resultaat 

Nieuw geïntroduceerde jonge honden zijn onzeker en blaffen waarschijnlijk alleen tijdens de acclimatisatieperiode. Als u een gezondheidsprobleem vermoedt, breng uw huisdier dan naar een dierenarts. De slaapplaats moet rustig zijn en een veilige zone voor de hond. Met voldoende mentale en fysieke voldoening overdag stellen ze hun hond in staat om ‘s nachts goed te slapen. En ten slotte kan blaffen ‘s nachts ook een onbewust versterkte gewoonte zijn en wil je hond gewoon je aandacht – zelfs als het eigenlijk bedtijd is. 

×

Selecteer een Afleverpunt