Hondenrassen en training: wat u moet weten voordat u een nieuwe hond adopteert 

hond commando's

Dus je denkt erover om een hond te nemen. Uw dagelijks leven, uw tijdsbudget en uw woonsituatie zijn allemaal factoren waarmee u rekening moet houden bij de aankoop van een succesvolle coëxistentie met een hond. Een Aussie in een appartement in New York City is misschien niet tevreden, ongeacht hoeveel je traint. Je moet rekening houden met het temperament van je nieuwe hond en je eigen levensstijl, zodat jullie later allebei tevreden zijn. Dus hoe moeten toekomstige hondenouders beslissen als het gaat om het kiezen van de juiste hond?    

Inhoudsopgave    

  • Wat maakt een hond trainbaar?    
  • De gemakkelijkste hondenrassen om te trainen    
  • Geen hond is perfect    
  • Wat maakt het moeilijk om een hond te trainen?    
  • Veeleisende hondenrassen in opleiding    
  • Als het gaat om training, draait het allemaal om jou    
  • Resultaat   

Wat maakt een hond makkelijk te trainen?    

De eigenschappen die een hond of ras makkelijk te trainen maken zijn afhankelijk van wat je met je hond wilt doen. Over het algemeen zijn de gemakkelijkste honden om te trainen erg intelligent. Bovendien willen ze hun mens behagen en hebben ze veel uithoudingsvermogen om signalen uit te voeren en aan de verwachtingen te voldoen. Het feit dat een hond van nature graag apporteert, betekent niet dat hij ook graag boerderijdieren bewaakt.     

De gemakkelijkste hondenrassen om te trainen    

Rassen die behoren tot de herders-, sport- en werkhonden zijn meestal de gemakkelijkste honden om te trainen, omdat ze nauw en gelukkig samenwerken met mensen. Deze hondenrassen omvatten:   

Border Collies – Deze ongelooflijk intelligente honden zijn oorspronkelijk gefokt en getraind om boeren te helpen boerderijdieren te hoeden. Ze zijn krachtig, loyaal en gehoorzaam. Ze zijn meer dan bereid om alles te doen wat hun eigenaar bevalt en werken graag. Deze honden hebben een natuurlijk instinct voor hoeden en jagen, ongeacht of ze op een boerderij wonen of niet. In combinatie met hun uitzonderlijke vermogen om instructies op te volgen, is het geen wonder dat Border Collies uitstekende behendigheidstalenten blijken te zijn.     

Duitse herders – Duitse herders zijn de geboren werkhonden. Deze honden zijn van oudsher gefokt om herders te bewaken en te helpen bij het hoeden van dieren. Ze zijn zeer geschikt voor een verscheidenheid aan taken. Duitse herders zijn zeer actieve honden die gewend zijn om nauw met mensen samen te werken, door hen te worden geleid en die een sterk beschermend instinct hebben. Dit maakt het ras een populaire bezigheid voor het leger, de politie en andere veiligheidsdiensten.   

Golden Retrievers – Golden Retrievers zijn een van de meest populaire hondenrassen in de Verenigde Staten. Ze zijn extreem intelligent en zeer aanhankelijk. Oorspronkelijk gefokt als jachthonden ontworpen om vogels op te sporen, zijn ze zachtaardig en gewend om nauw samen te werken met mensen. Golden Retrievers worden vaak gebruikt als therapie-, gezelschaps- en hulphonden. Ze zijn ook zeer voedselgemotiveerd, dus het is vrij gemakkelijk om hun aandacht te krijgen voor training.    

Pembroke Welsh Corgi’s – Deze kleine honden hebben grote persoonlijkheden en zijn van oudsher gefokt als herdershonden. Hun kleine gestalte stelde hen in staat zich te hechten aan de hielen van groot vee om ze in formatie te houden. Ze zijn gewend om instructies van mensen uit te voeren. Ook zijn ze van nature aanhankelijk en willen ze alleen maar werken om je gelukkig te maken.     

Labrador Retrievers – Labs houden van zowel mensen als voedsel. Dus het motiveren van deze honden om te doen wat je wilt, zou niet al te veel een uitdaging moeten zijn. Omdat ze traditioneel worden gebruikt als werkhonden voor vissers, houden ze van het water en het werken met mensen. Labs zijn zowel zachtaardig als robuust, waardoor ze uitstekende hulphonden zijn voor verschillende gebieden – zoeken en redden, therapie en emotionele en fysieke ondersteuning.    

Australische veehonden – Een andere hond uit de herdershondengroep, deze honden zijn geboren werknemers. Runderhonden zijn zeer intelligent en zeer actief, dus ze blinken uit in jagen, haasten en samen hoeden. Over het algemeen willen deze honden niet meer dan een taak uitvoeren en zijn ze gemaakt voor de fysieke eisen van de harde Australische veeteeltgebieden, dus ze zijn enthousiast over alles.     

Poedels – Poedels zijn enkele van de slimste honden die er zijn. In tegenstelling tot hun reputatie als glamoureuze huisdieren van de high society, werden poedels oorspronkelijk getraind als eendenjachthonden en zijn ze erg atletisch. Hun filantropische gedrag maakt hen bereidwillige leerlingen.    

Geen hond is perfect    

Maar zelfs gemakkelijk te trainen honden hebben hun eigen probleemgebieden. Van herdershonden is bekend dat ze van nature een sterke wil hebben en vaak een grote persoonlijkheid bezitten, zodat ze hun taak van het hoeden van grote hoeveelheden massaal vee effectief kunnen uitvoeren. Dit vereist dat je als eigenaar een echte leiderschapsrol op je neemt in je relatie.    

Werkhonden zijn ook erg actief en werkgericht – ze vervelen zich snel en worden rusteloos als ze geen taak krijgen. Oefening en mentale stimulatie moeten op de eerste plaats komen. Hoge energieniveaus kunnen het voor sommige honden ook moeilijk maken om zich te concentreren op training, signalen en taken. Bovendien kunnen rassen die traditioneel als waakhonden worden gefokt, overdreven beschermend zijn. Een goede opleiding is cruciaal.   

Wat maakt het moeilijk om een hond te trainen?   

Hoe gemakkelijk het is om een hond te trainen, hangt sterk af van het individuele dier. Het is gemakkelijk te begrijpen waarom sommige instinctieve, rasspecifieke eigenschappen kunnen helpen om honden gemakkelijk te trainen. Andere kenmerken die van invloed zijn op het vermogen om te trainen zijn echter minder voor de hand liggend. Een hond kan bijvoorbeeld traditioneel worden gefokt voor werk, maar als hij gewend is om zelfstandig te werken en niet met mensen, reageert hij misschien niet zo goed op training met zijn mens.   

Sommige honden zijn ook snel afgeleid. Zonder een geschikt motivatie- en beloningssysteem kan dit aandacht, leren en het voltooien van taken bijzonder uitdagend maken. Ook het spelinstinct speelt een niet onbelangrijke rol in het gemak van het onderwijs. Te weinig energie kan een hond “traag” en ongemotiveerd maken om te leren, terwijl te veel energie het moeilijk kan maken om zich te concentreren en door te zetten.   

Een laatste belangrijk aspect bij het bepalen van het vermogen om te trainen is de neiging van een hond of ras om zich agressief te gedragen. Rassen die oorspronkelijk werden getraind om te beschermen en te vechten, zoals Dobermann Pinschers en Akitas, hebben meer kans om bepaald gedrag te vertonen dat nu als ongunstig voor huisdieren wordt beschouwd.     

Moeilijk te trainen hondenrassen    

Honden die tot de jachthonden en terriërs behoren, worden over het algemeen als moeilijker te trainen beschouwd. Dit komt door haar sterke gevoel van onafhankelijkheid, haar neiging om afgeleid te raken en haar vocale aard. Deze rassen omvatten, maar zijn niet beperkt tot:   

Beagles – Oorspronkelijk gefokt als konijnenhonden die in roedels rondliepen, zijn beagles van nature nieuwsgierig en gewend om onafhankelijk van mensen te werken. Ze staan erom bekend dat ze erg slim zijn en een uitstekend reukvermogen hebben, dus ze hebben de neiging om hun neus te volgen in plaats van de instructies van hun mensen. Hoewel ze geweldige familiehonden zijn, dansen beagles naar hun eigen pijpen.   

Basset Hounds – Deze grappig uitziende honden staan bekend om hun vasthoudendheid. Net als andere jachthonden die zijn gefokt om konijnen en herten te volgen, hebben bassethonden onberispelijke, krachtige neuzen en kunnen ze zich laten meeslepen tijdens het volgen van een spoor.     

Siberische Huskies – Husky’s zijn beruchte ontsnappingskunstenaars. Deze honden, gefokt voor hun uithoudingsvermogen, houden van rennen en zijn vrij onafhankelijk, wat betekent dat ze altijd aan de lijn of in een beveiligde behuizing moeten worden gehouden. Hoewel ze aanhankelijk en zachtaardig zijn, zijn sleetochten door wilde uitgestrektheid van de bevroren toendra hun specialiteit en het is niet bekend dat ze de goedkeuring van hun mensen verwachten.    

Bloedhonden – Deze grote honden zijn zeer vastberaden als het gaat om het volgen van een spoor. Hierdoor zijn ze snel afgeleid als ze iets interessants opsnuiven. Bloedhonden staan ook bekend als onafhankelijk en eigenwijs.   

Bulldogs – Als de persoonlijkheden van bulldogs bekend staan om twee dingen, is het koppigheid en gemak. Deze lieve, gedrongen honden zijn moeilijk te motiveren omdat ze door hun lage energieniveau eerder op de bank liggen dan je instructies op te volgen. Oorspronkelijk gefokt als stierhonden, zijn bulldogs dapper en hebben ze krachtige tanden – vroege en toegewijde training is een must om potentieel gevaarlijke ongelukken te voorkomen.   

Als het gaat om training, draait het allemaal om jou    

Het is niet alleen je hond die bepaalt hoe gemakkelijk of moeilijk hij kan worden getraind. Veel van een succesvolle relatie tussen jou en je hond hangt af van de keuzes die je maakt, vanaf dag één. Je wilt dat deze relatie zo stabiel mogelijk is. Daarom is het belangrijk dat aanstaande hondenouders er alles aan doen om hun gezinsleden voor te bereiden op het komende dagelijkse leven.    

Bij het kiezen van het juiste hondenras, moet u overwegen hoe u uw huis en uw leven met een hond kunt verzoenen. Belangrijke factoren zijn de grootte van de tuin, levensstijl, activiteitenniveau, of er kinderen of andere huisdieren in het huishouden zijn en uw ervaring met het opvoeden en trainen van honden. Huskies, die bekend staan als ontsnapte kunstenaars en zeer actieve honden, zijn misschien niet de beste keuze voor een gezin met jonge kinderen als je niet de tijd en middelen hebt om ze goed te trainen en op te voeden. De drukte van jonge kinderen en de vele kleine excursies door de voordeur bieden volop mogelijkheden voor een husky om over straat te rennen.     

Wanneer mensen een nieuw harig lid uit een asiel adopteren, zijn ze vaak blij met de eerste indruk en nemen ze de eerste hond mee naar huis die met zijn staart kwispelt. Er is echter meer nodig om ervoor te zorgen dat je een geschikt dier vindt. Neem contact op met het asielpersoneel over de bestaande honden, ontmoet de hond voor een langere periode in een privé, rustige kamer en zorg ervoor dat ze alle gezinsleden kunnen leren kennen voordat ze naar huis gaan.    

Als het gaat om training, hangt het ook van jou af. Zelfs de meest ervaren hondenouders kunnen baat hebben bij het volgen van een puppycursus om de vaardigheden van hun huisdiereigenaar op te frissen. Niet alleen zal uw nieuwe hond enkele basisgedragingen en gehoorzaamheidsoefeningen leren, maar u zult ook worden getraind om te communiceren op een manier dat uw hond u begrijpt en u uw hond begrijpt. Leer van de profs!   

Resultaat    

Er is geen one-size-fits-all of gouden regel waarvoor honden of rassen gemakkelijker te trainen zijn dan anderen. Bijna elke hond kan getraind worden met de juiste technieken en deze technieken zijn sterk afhankelijk van uw individuele hond. Het is nuttig om de persoonlijkheid, voorkeuren en motivatie van uw hond en het ras te herkennen. U en uw inzet zijn echter net zo belangrijk voor het opbouwen van een succesvolle relatie met uw hond. Of uw hond nu een geboren herdershond is, bijzonder lui of zeer voedselgemotiveerd, u moet voorbereid zijn op wat u en uw hond het leukst vinden tijdens de training en zo tot succes leiden. 

×

Selecteer een Afleverpunt