Als eigenaren van gezelschapsdieren zijn we erg enthousiast om het beste voedsel te vinden voor onze trouwe metgezellen. We willen zorgen voor de gezonde voeding van onze hond. Een voedingsrijk dieet is vooral belangrijk voor de gezondheid van ons mensen en voor onze dieren.
De verwachtingen van een gezond dieet weerspiegelen echter vaak niet de werkelijke resultaten. In werkelijkheid kunnen onze huisdieren omgaan met een verscheidenheid aan verschillende diëten. Natuurlijk is voeding essentieel, maar het is slechts een van de andere complexe en op elkaar inwerkende processen die belangrijk zijn voor de gezondheid.
Vermoedelijk bestaat er niet zoiets als het “perfecte” kant-en-klare voer voor uw hond. Het is echter mogelijk om enkele gezonde ingrediënten van het etiket te identificeren. De lijst met voedingsinformatie kan in eerste instantie overweldigend lijken. Bovendien is de etikettering van de afzonderlijke ingrediënten meestal verpakt in reclamejargon en daarom vaak dubbelzinnig.
Hier geven we u een paar tips en trucs die het voor u gemakkelijker maken om de juiste beslissing te nemen met betrekking tot de gezondheid van uw huisdier.
Inhoudsopgave
- Voorschriften voor diervoeding
- Etiketten voor dierenvoeding
- De ingrediëntenlijst begrijpen
- Bijproducten zoals vleesmeel, vlees en dierlijke bijproducten
Voorschriften voor diervoeding
De Europese Gemeenschap (EU) classificeert dierenvoeding als volledig diervoer. In de Europese Raad, dus in het Europees Parlement samen met de Europese Commissie, worden verordeningen en richtlijnen uitgevaardigd om dierenvoeding te reguleren. Ook dierenvoeding met ingrediënten van dierlijke oorsprong, zoals vlees, maar ook hooi of stro, is onderworpen aan veterinaire voorschriften. De European Federation of Pet Food Industries (FEDAIF) is bezig met het opstellen van een gids om diervoeding fabrikanten te helpen dit voorbeeld te volgen. Hoewel er in de EU verschillende regels voor gezelschapsdieren bestaan, worden termen als “natuurlijk” of “biologisch” niet beschermd door meer specifieke EU-regels. “Natuurlijk” verklaart meestal stoffen die hun oorspronkelijke staat ongewijzigd behouden wanneer ze in voeding voor gezelschapsdieren worden verwerkt en waaraan niets is toegevoegd. “Biologisch” daarentegen bevestigt alleen dat het voer de gevestigde particuliere normen volgt.
Etiketten voor dierenvoeding
De etiketten van voeding voor gezelschapsdieren moeten duidelijk, zichtbaar en leesbaar worden geschreven in de officiële taal of talen van de lidstaat waar het product wordt verkocht. De etiketten van voeding voor gezelschapsdieren moeten de volgende informatie bevatten:
- Type voer:
- Voedingsmiddelen
- Volledige voeding
- Of aanvullend voer
- De naam of handelsnaam en het adres van de diervoeding fabrikant die verantwoordelijk is voor de etikettering; Erkenningsnummer van de inrichting
- Partij- of referentienummer
- De netto hoeveelheid in termen van afmetingen in het geval van vaste producten, de massa of het volume van vloeibare producten of het aantal eenheden;
- Lijst van toevoegingsmiddelen voor diervoeding met de duidelijke vermelding “toevoegingsmiddelen”
De ingrediëntenlijst begrijpen
Wettelijk gezien is de ingrediëntenlijst gesorteerd op gewicht in aflopende volgorde. Dus wat als eerste genoemd wordt, is ook het meest aanwezig in het voer van je hond. Het is dan ook aan deze informatie dat de meeste aandacht moet worden besteed. Maar lees ook de rest van de ingrediënten door en check de lijst voor namen die je bekend voorkomen. Als ze vinden dat de ingrediënten die na de eerste vijf ingrediënten worden vermeld, synthetische ingrediënten zijn, geeft dat hen nog steeds een nuttig inzicht.
Als voorbeeld nam ik het voer van mijn hond onder de loep en vond de volgende ingrediënten:
Rundvlees, runderlever, rundernier, pompoenpitten, runde milt, wortelen, appels, pompoen, gemalen lijnzaad en nog veel meer. Dus dit zou kunnen betekenen dat rundvlees het grootste deel uitmaakt in dit voer, toch? Dit is inderdaad waar in dit voorbeeld, maar alleen omdat runderlever het op één na belangrijkste ingrediënt is. “Rundvlees” of “kip” wordt vermeld als de volledige naam en bevat nog steeds het watergehalte. Daardoor weegt hij meer. Dit betekent echter niet tegelijkertijd dat deze ingrediënten daadwerkelijk meer bevatten. In het geval van “runderlever” is er bijvoorbeeld een gebrek aan. Het aandeel water, zodat het in werkelijkheid een grotere massa in gewicht vertegenwoordigt. Dit maakt duidelijk hoe moeilijk het is om de lijst met ingrediënten te begrijpen en te weten welk ingrediënt wordt beoordeeld met watergehalte en wat een droog ingrediënt in het voer is. In ieder geval is het handig als de hele naam van het vlees wordt vermeld.
Hoe moeten bijproducten zoals vleesmeel, vlees en dierlijke bijproducten worden begrepen?
Bijproducten zijn bijvoorbeeld: een heel dierlijk lichaam of specifieke delen van het lichaam die niet geschikt zijn voor menselijke consumptie. Vleesmeel is een warmte behandeld en gedroogd dierlijk bijproduct waaruit veel van het vocht of vet is verwijderd. De term “vlees en dierlijke bijproducten” is een verzamelnaam voor delen van dierlijke lichamen. Op dit punt moet echter ook duidelijk worden benadrukt dat benamingen zoals bijproduct, vleesmeel en vlees en dierlijke bijproducten ook moeten voldoen aan kwaliteits- en veiligheidsvoorschriften. U kunt uw huisdier dit voedsel dus zonder aarzeling geven, zelfs als het de eerdergenoemde componenten bevat.
We hopen dat we u met dit artikel waardevol advies hebben kunnen geven met betrekking tot de interpretatie van voedseletiketten voor uw huisdier. Als u een verandering in het dieet van uw huisdier overweegt, raden we u aan het vorige voedsel gedurende een week met het nieuwe voedsel te mengen. Zo voorkomen ze gastro-intestinale problemen. Vraag altijd uw dierenarts om advies als u het dieet van uw huisdier fundamenteel wilt veranderen.