Gebrek aan eetlust bij honden: waarom eet mijn hond niet?

blije hond

Het kan heel eng zijn wanneer uw hond zijn eetlust verliest of helemaal stopt met eten.  We willen het beste doen voor onze huisdieren en hen beschermen, maar het is niet altijd gemakkelijk om te begrijpen wat er met hen aan de hand is. Er zijn vele redenen waarom honden niet eten en wij willen u helpen enkele mogelijke oorzaken te identificeren, zodat u de oplossing kunt vinden. Soms is het zo simpel als, ze houden gewoon niet van eten, dus als u een nieuw voer hebt geïntroduceerd, kan dat de boosdoener zijn.  De andere vraag is of dit een nieuw of aanhoudend probleem is.  Als ze altijd al ongeïnteresseerd zijn geweest in voedsel, kunnen het gewoon eetlustschommelingen van uw hond zijn. Als het ongewoon of plotseling is, kunnen de volgende ideeën helpen de oorzaak te achterhalen.

Redenen waarom uw hond niet eet: 

  1. Zich slecht voelen: Als mensen ziek worden of maagproblemen hebben, zijn ze misschien niet geïnteresseerd in eten, en honden zijn hetzelfde! Zoals elke huisdierigenaar weet, eten honden graag onaangename dingen van de grond, en soms kunnen deze dingen hen een slecht gevoel geven.  Als ze overgeven en geen water kunnen binnenhouden, bel dan onmiddellijk uw dierenarts, want dat kan een indicatie zijn van iets ernstigs, zoals een verstopping of een infectie. Veel eigenaren zijn bekend met het verlies van sokken of wanten omdat hun hond ze inslikt en dat kan onmiddellijk chirurgisch verwijderd moeten worden.  Als hij zich alleen wat afwezig voelt en nog steeds water drinkt en niet braakt of tekenen van nood vertoont, kan hij vrij snel weer gaan eten.  Als u merkt dat uw hond gewicht verliest, of geen water drinkt, of overmatig veel water drinkt, of overgeeft in combinatie met niet eten, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts om te bepalen wat de beste aanpak is. 
  2. Beweging: Als uw hond stopt met eten na een reis, kan dat komen door een onrustige maag na de auto- of vliegreis. De meeste honden houden van de auto, maar sommige zijn gevoelig voor beweging.  U kunt het raam openzetten, of als u een kleine hond hebt, kunt u een stoel kopen die hem hoog genoeg zet om uit het raam te kijken of om wat frisse lucht te krijgen.  Puppy’s kunnen gevoelig zijn voor beweging en daar overheen groeien, maar dat geldt niet voor iedereen.  Als u op reis bent, kan een nieuwe of vreemde omgeving uw hond stress bezorgen, waardoor hij tijdelijk zijn interesse in eten verliest. Probeer ze te kalmeren door ze mee te nemen op een wandeling en zich aan uw normale routine te houden, zodat ze de nieuwe omgeving begrijpen en zich er op hun gemak voelen. Als een hond zich rustig begint te voelen en een routine heeft, zal hij meestal teruggaan naar een regelmatig eetschema. 
  3. Gebitsproblemen: Ongemak aan tanden of tandvlees kan ervoor zorgen dat uw hond niet wil eten. Honden hebben meestal last van tandplak, maar kunnen ook ernstig tandbederf hebben, waardoor ze weigeren te eten. Kleine honden zijn bijzonder gevoelig voor slechte tanden en moeten soms tanden trekken.  Een slechte adem is een teken van ernstige gebitsproblemen, die weer kunnen leiden tot andere ernstige gezondheidsproblemen.  Om tandproblemen te voorkomen, zijn er een paar manieren om het gebit van uw hond te reinigen: poetsen, traktaties, hondenkluiven, botten, of ze aanmoedigen om op stokjes te kauwen. Als het probleem ernstig lijkt, kunt u ook contact opnemen met uw dierenarts voor een gebitsonderzoek en indien nodig het gebit professioneel laten reinigen en een extractie bespreken. Om uw hond te helpen voldoende voeding binnen te krijgen, kunt u proberen het voer nat te maken met bouillon, zodat het zachter en gemakkelijker te eten is, of het te mengen met wat blikvoer.  
  4. Kieskeurige eter: Honden hebben voorkeuren voor voedsel, dus ze eten misschien niet omdat ze de smaak van hun huidige voer niet lekker vinden of omdat ze zijn verveeld van maar één soort voer. Je kunt proberen hun voer te verrijken met kippen- of groentebouillon en door een ander merk te proberen en het nieuwe voer geleidelijk te introduceren. Sommige honden verkiezen natvoer boven droogvoer omdat ze niet van de textuur houden. Wees geduldig met uw kieskeurige pup terwijl u probeert het juiste voer te vinden, maar pas op met het geven van menselijk voedsel of te veel lekkers om uw hond aan het eten te krijgen. Een methode die de voorkeur geniet van dierenartsen is de voerbak neer te zetten en hem weg te halen als hij binnen 15 minuten niet heeft gegeten.  Als u dit consequent doet, zullen ze tijdens etenstijd de maaltijd gaan nuttigen!  
  5. Stress door verlatingsangst: Als u er even niet bent of als de persoon die de hond normaal voedt er niet is tijdens etenstijd kan dat desinteresse in eten veroorzaken. Honden zijn zeer routineus en een nieuwe persoon of een nieuw voedingsschema kan tijdelijk ongemak veroorzaken. Als u het huis verlaat, probeer hem dan een lang houdbaar bot te geven om op te kauwen of laat een voedselpuzzel voor hem achter, zodat hij zich niet verveelt en in de war raakt. Uw hond meenemen voor een wandeling of andere vormen van lichaamsbeweging helpt enorm om hem gelukkig en ontspannen te houden, wat een gezonde eetlust bevordert. 

Zoals altijd, als uw hond het eten niet hervat of als u de situatie niet vertrouwt, neem dan contact op met uw dierenarts. Hoewel sommige eetlustschommelingen normaal zijn, kunnen sommige een teken zijn van ernstigere problemen.  Neem gerust contact op met het ElleVet team om te zien of een van onze CBD+CBDA producten uw hond kan helpen met hun situationele stress. Het ElleVet team is ook goed thuis in het algemene welzijn van honden, dus neem gerust contact op. We willen uw hond gelukkig, gezond en aan het eten houden! 

×

Selecteer een Afleverpunt