Gabapentine voor uw hond: alles wat u moet weten 

oude hond

Gabapentine is een veelvoorkomend krampstillend medicijn met tal van toepassingen bij zowel mensen als huisdieren. Het is een snelwerkend medicijn met zenuw-kalmerende eigenschappen, dat vaak wordt gebruikt bij honden. Vooral wanneer het wordt gebruikt in combinatie met andere medicijnen, wordt gabapentine beschouwd als een effectieve behandelingsstrategie voor veel honden die lijden aan epileptische aanvallen en chronische zenuwpijn. In deze blog gaan we verder in op de volgende zaken:

  • Wat is gabapentine? 
  • Wanneer wordt gabapentine voor honden gebruikt?  
  • Hoe moet u gabapentine bij uw hond toedienen?  
  • Wat is de Gabapentine dosering voor honden?
  • Kan gabapentine bijwerkingen voor honden hebben?
  • Risicofactoren van gabapentine
  • Bijsluiter gabapentine voor honden
  • Alternatieven voor gabapentine

Wat is gabapentine?   

Gabapentine behoort tot de klasse van anticonvulsiva en is een structureel analoog van de remmende neurotransmitter gamma-aminoboterzuur (GABA), volgens het Veterinary Information Network (VIN). Het wordt beschouwd als een calciumantagonist en wordt vaak gebruikt om pijnlijk stimulerende neuronen te remmen. Als uw hond ooit gabapentine voorgeschreven heeft gekregen, kent u het misschien onder de gebruikelijke merknamen Neurontin®, Aclonium®, Equipax®, Gantin®, Gabarone®, Gralise®, Neurostil® of Progresse®.

Gabapentine kan samen met andere medicijnen worden gebruikt om aanvallen te behandelen; het wordt echter vaker gebruikt om chronische zenuwpijn te verlichten. In sommige gevallen schrijven dierenartsen ook gabapentine voor om stress bij honden en katten te behandelen, volgens Today’s Veterinary Practice (TVP). Deze toepassingen worden beschouwd als “off-label”, wat betekent dat – hoewel het medicijn niet is goedgekeurd voor specifieke toepassingen – dierenartsen patiënten met deze aandoeningen met succes kunnen behandelen. Van gabapentine wordt gezegd dat het specifiek werkt tegen neuropathische pijn en is ook een opioïde-vrij medicijn, waardoor het een aantrekkelijk alternatief is voor veel huisdieren.

Wanneer wordt gabapentine voor honden gebruikt?

Gabapentine wordt voornamelijk gebruikt voor de behandeling van chronische neuropathische pijn, die we kennen als brandend en tintelend ongemak dat afkomstig is van beschadigde zenuwen. Een andere aanleiding voor het gebruik van gabapentine kan natuurlijk ook liggen bij bijvoorbeeld artrose of een hernia. Bij honden kan neuropathische pijn te wijten zijn aan problemen zoals schijfuitsteeksels en zenuwletsel. Wanneer gabapentine wordt gebruikt met niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) en opioïden zoals methadon en tramadol, kan het hun effectiviteit verhogen. Als gevolg hiervan kan de dosis NSAID’s en opioïden worden verlaagd. Dit is belangrijk, aangezien langdurig gebruik van NSAID’s en opioïden gepaard gaat met ernstige bijwerkingen.  

Epileptische aanvallen zijn de meest voorkomende neurologische aandoening bij honden. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak kunnen ze lastig te behandelen zijn. Helaas worden conventionele anti-epileptische medicijnen vaak geassocieerd met bijwerkingen. Gabapentine vermindert de afgifte van prikkelende neurotransmitters, kalmeert het zenuwstelsel en fungeert effectief als een specifieke demper voor het zenuwstelsel. Daarom wordt gabapentine soms gebruikt als een aanvullende therapie om aanvallen te behandelen.  

Volgens DVM360 kan gabapentine ook worden gebruikt om stress bij huisdieren te verlichten. Bij mensen wordt het medicijn voorgeschreven aan patiënten met problemen zoals sociale stress en paniek. Hoewel gabapentine minder bekend is, wordt het steeds populairder bij de behandeling van gegeneraliseerde en situationele stress bij huisdieren. DVM360 wijst erop dat dierenartsen gabapentine kunnen aanbevelen aan hondenbezitters voor gegeneraliseerde stress, impulsiviteit, fobieën, paniekstoornissen en obsessief-compulsieve stoornissen.  

De toepassingsniveaus voor gabapentine zijn over het algemeen verschillend, afhankelijk van het probleem waartegen het medicijn moet worden gebruikt. Bij de behandeling van aanvallen zijn doseringshoeveelheden meestal groter en frequenter dan bij de behandeling van stress en pijn.

Hoe moet u gabapentine bij uw hond toedienen?  

Gabapentine moet worden voorgeschreven door een dierenarts en moet altijd worden gebruikt onder veterinair toezicht en begeleiding. Het medicijn kan worden toegediend in de vorm van een capsule, een tablet of een vloeistof. Zoals eerder vermeld, is gabapentine een snelwerkend medicijn dat al na één tot twee uur in werking treedt.  

De beste tijd om gabapentine aan uw huisdier toe te dienen is vlak voor de maaltijd, maar het kan met of zonder voedsel worden ingenomen, volgens Veterinarians.org. Het is mogelijk voor huisdieren om te braken na het geven van gabapentine. Als uw hond de medicatie op een lege maag braakt, probeer dan toekomstige doses te geven, samen met voedsel of een traktatie.  

Volgens VIN ontvouwt gabapentine zijn maximale effect pas na zeven tot tien dagen consistent gebruik. Daarom wordt eigenaren niet geadviseerd om hun dierenarts vóór deze periode om een wijziging in de hoeveelheid toepassing te vragen.   

Wat is de Gabapentine dosering voor honden?

De dosering van gabapentine voor honden varieert afhankelijk van het doel. Het is beschikbaar in verschillende menselijke formuleringen, maar moet veilig worden aangepast voor honden. De dosering hangt af van de individuele behoeften van de hond en moet worden bepaald door een dierenarts. Het begint meestal vrij snel te werken, binnen 1 of 2 uur, en de effecten duren maximaal 24 uur. Voor honden met lever- of nierproblemen kan het langer duren om te metaboliseren. Belangrijk is dat het medicijn niet abrupt mag worden gestopt, vooral als het wordt gebruikt voor de behandeling van epileptische aanvallen, om ontwenningsaanvallen te voorkomen. Raadpleeg altijd een dierenarts voor de juiste dosering en begeleiding bij het gebruik van gabapentine voor honden.

Kan Gabapentine bijwerkingen voor honden hebben?   

Gabapentine is zowel effectief als veilig, volgens VIN. De meest voorkomende bijwerking van gabapentinetherapie bij honden en katten is mogelijke sedatie en lethargie. Bovendien melden eigenaren vaak dat hun hond lijdt aan ataxie of verlies van coördinatie, wat zich manifesteert door struikelen, zwaaien of kantelen van het hoofd. Deze bijwerkingen zijn tijdelijk en verdwijnen meestal binnen een paar uur, verzekert TVP. Bovendien zijn ze meestal afhankelijk van het aangeboden bedrag en kunnen ze worden verzacht door het bedrag voor uw hond te verlagen.  

Het is ook belangrijk om te weten dat gabapentine kan leiden tot vals positieve resultaten in urine-eiwittests. Veterinaire experts van Today’s Veterinary Practice waarschuwen dat dit kan interfereren met het testen op nierziekten, blaasontstekingen en andere aandoeningen.  

Risicofactoren van gabapentine   

Eigenaren van gezelschapsdieren moeten zich ook bewust zijn van de potentieel gevaarlijke risico’s die gepaard gaan met het gebruik van gabapentine bij honden. Houd er rekening mee dat wanneer u deze medicatie aan uw hond toedient, volg dan de instructies van uw dierenarts precies. Hondenbezitters moeten voorzichtig zijn om hun viervoetige vrienden niet de vloeibare vorm van gabapentine te geven die voor mensen is gemaakt. Dit product bevat vaak xylitol, een zoetstof die zeer giftig is voor honden en een potentieel fatale daling van de bloedsuikerspiegel kan veroorzaken.  

Gabapentine mag niet worden gebruikt bij honden die allergisch zijn voor het werkzame bestanddeel of die andere medicijnen krijgen met bewezen interacties. Gabapentine moet met voorzichtigheid worden gebruikt bij honden met nier- of leverproblemen, jonge honden en zwangere honden of borstvoeding.  

Gabapentine mag niet abrupt worden gestaakt bij huisdieren met epilepsie. Als het gebruik van gabapentine bij deze honden te snel wordt gestopt, kunnen ontwenningsaanvallen optreden. Als uw hond al lange tijd gabapentine gebruikt, is het raadzaam om de medicatie langzaam af te bouwen voor het geval u moet stoppen met het gebruik ervan.

Bijsluiter gabapentine voor honden   

Gemeenschappelijke maagzuur medicijnen zoals Pepcid en Prilosec kunnen de absorptie van gabapentine belemmeren wanneer ze tegelijkertijd worden ingenomen, waarschuwt Veterinarians.org. Als uw hond een maagzuurmedicatie gebruikt, moet u de twee medicijnen afzonderlijk en met een tussenpoos van ten minste twee uur toedienen.   

Hondenbezitters moeten er ook rekening mee houden dat gabapentine niet tegelijkertijd met de actieve ingrediënten hydrocodon en morfine mag worden ingenomen. Volgens de TVP verbeteren deze twee narcotica de effectiviteit en bijwerkingen van gabapentine, terwijl gabapentine aan de andere kant de effectiviteit van hydrocodon en morfine kan verminderen.  

 

Alle gezondheids- of medische informatie op ElleVet-blogs is afkomstig van verschillende openbare en gerenommeerde bronnen. Deze informatie is alleen ter verduidelijking en is geen vervanging voor deskundig professioneel advies. 

×

Selecteer een Afleverpunt