Fenobarbital voor Honden: Gebruik, Veiligheid & Bijwerkingen

hond en vrouw

Een van de meest angstaanjagende gebeurtenissen in het leven van uw huisdier kan een epileptische aanval zijn, of het nu gaat om een op zichzelf staand incident of een voortdurende aanval. Het is even angstaanjagend als eigenaar, omdat je je hulpeloos voelt tegen deze schijnbaar oncontroleerbare aandoening die je geliefde vriend overneemt. 

Gelukkig hebben dierenartsen een antwoord in de vorm van fenobarbital. Dit barbituraat wordt hiervoor aan honden (en katten) voorgeschreven. 

Wat is fenobarbital? 

Fenobarbital is een barbituraat medicijn. Barbituraatmedicijnen hebben meestal een kalmerend effect. Fenobarbital is verkrijgbaar onder verschillende namen en merken, waaronder Luminal Sodium, Solfoton en Tedral. 

Bij kleine dieren zoals katten en honden wordt het voornamelijk gebruikt om aanvallen te behandelen. En zoals het geval is met de meeste medicijnen, zullen dierenartsen bij gebruik in de diergeneeskunde deze medicatie “off-label” voorschrijven. Off-label of “extra-label” medicijnen worden van geval tot geval anders gebruikt, wat betekent dat de dosering en frequentie veel kunnen verschillen van wat op het product zelf staat vermeld. Daarom is het noodzakelijk de aanwijzingen van uw dierenarts nauwkeurig op te volgen. 

Veel voorkomende oorzaken van aanvallen bij honden: 

  • Hoofdletsel
  • Hersenkanker 
  • Nierziekte
  • Leverziekte 
  • Vergiftiging
  • Epilepsie 

Hoe wordt het aan honden gegeven? 

Fenobarbital is er in verschillende vormen. Het is verkrijgbaar als tablet, vloeistof, pasta en kauwtablet. Als u de dosis van uw hond door uw dierenarts wilt laten toedienen en geen enkele andere vorm lijkt te werken, is Fenobarbital ook verkrijgbaar als injectie. Het wordt door verschillende rassen verschillend gemetaboliseerd, dus de exacte dosering kan ook variëren op basis van gewicht, ras en ernst van de aanvallen.

Behalve de injecties wordt het oraal toegediend, elke 12 uur, met of zonder voedsel. Als u per ongeluk een dosis mist, geef uw hond dan geen 2 doses tegelijk om het verschil in te halen! Ga gewoon verder met de gemiste dosis en vervolg uw doseringsschema zoals normaal. Fenobarbital wordt niet beschouwd als een onmiddellijk geneesmiddel, wat betekent dat het een paar doses duurt voordat u resultaat ziet. Het kan zelfs een paar weken duren voordat de volledige effecten van fenobarbital zichtbaar zijn. Uw dierenarts zal waarschijnlijk het bloedbeeld van uw hond willen controleren tijdens het gebruik van Fenobarbital (meestal om de 3-6 maanden zolang de toediening voortduurt). 

Bijwerkingen

Barbituraat medicijnen zoals Feenobarbital kunnen matige bijwerkingen hebben. Sommige komen vaker voor dan andere. 

Veel voorkomende bijwerkingen van Fenobarbital: 

  • Angst 
  • Slapeloosheid
  • Sedatie
  • Agitatie 
  • Verhoogde eetlust en dorst 

De meeste van deze bijwerkingen zijn matig en komen vaak voor, maar ze zijn toch iets om rekening mee te houden. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn een verminderd aantal bloedcellen en leverfunctiestoornissen. Bovendien, als uw hond tekenen van incoördinatie of extreme sedatie vertoont, kan dit een teken zijn dat de dosis te hoog is. Als u een van de hier genoemde of besproken bijwerkingen waarneemt, neem dan meteen contact op met uw dierenarts voor de volgende stappen. 

Veiligheid en interacties met geneesmiddelen

Fenobarbital staat over het algemeen bekend als een veilig en effectief geneesmiddel, maar de mogelijkheid van negatieve interacties is aanwezig. 

Acetaminophen, benzodiazepinen, carprofen, monoamine-oxidaseremmers, opioïden, fenytoïne en rifampine moeten allemaal met voorzichtigheid worden gebruikt wanneer ze samen met fenobarbital worden ingenomen. 

Bovendien kunnen sommige geneesmiddelen de effecten van Fenobarbital juist versterken, waaronder opioïden, antihistaminica en bromiden. Voor een volledige lijst van mogelijke interacties, raden wij u aan uw dierenarts te raadplegen, omdat zij in staat zijn om diepgaand in te gaan op alle medicijnen of supplementen die uw hond momenteel gebruikt, en hoe deze het gebruik van Phenobarbital kunnen beïnvloeden. 

Stop tenslotte niet abrupt met het gebruik van Fenobarbital. Volg de doseringsinstructies van uw dierenarts nauwkeurig en volledig op, want plotseling stoppen met het gebruik van barbituraat kan gezondheidsproblemen veroorzaken en zelfs bestaande aanvallen verergeren.

×

Selecteer een Afleverpunt