Het hondenziektevirus (CDV) is een zeer besmettelijke virale ziekte bij honden. Het wordt als ongeneeslijk beschouwd en verloopt vaak dodelijk. Hondenziekte is een van de ernstigste ziekten voor uw viervoeter. Gelukkig is het dankzij uiterst effectieve en wijdverspreide vaccins ook een van de meest vermijdbare ziekten.
Inhoudsopgave
- Wat is hondenziekte?
- Hoe verspreidt hondenziekte zich?
- Symptomen van het hondenziektevirus bij honden
- Behandeling van hondenziekte
- Hoe kunnen huisdiereigenaren hondenziekte voorkomen?
Wat is hondenziekte?
Volgens de American Kennel Club wordt hondenziekte veroorzaakt door een paramyxovirus dat nauw verwant is aan de mazelenvirussen en het runderpestvirus. Het is een multisysteemziekte die de luchtwegen, het maagdarmkanaal en het centrale zenuwstelsel van puppy’s aantast.
Hondenbezitters zijn waarschijnlijk bekend met hondenziekte, omdat het tot de DHPP-groep van door dierenartsen aanbevolen vaccinaties behoort. Deze vaccinaties worden al aan puppy’s gegeven vanaf de zesde tot de achtste week en omvatten hondenziekte, adenovirus (hepatitis), parainfluenza en parvovirus. Volgens de American Kennel Club moeten honden gedurende hun hele leven om de één tot twee jaar een DHPP-herhalingsvaccinatie krijgen. Dit beschermt hen voortdurend tegen deze uiterst gevaarlijke ziekten. In de literatuur staat dat de meeste honden na de eerste puppyvaccinatie om de drie jaar moeten worden ingeënt. Als u uw hond in een hondenpension plaatst, informeer dan naar de vereisten van het pension, omdat deze kunnen variëren.
Hondenziekte is niet alleen iets voor honden. Vossen, wolven, wasberen, stinkdieren en zelfs fretten kunnen ook ziek worden van hondenziekte. Daarom is het bijzonder belangrijk om de vaccinaties van uw puppy up-to-date te houden wanneer er hondenziekte uitbreekt in de lokale wilde populatie.
Dankzij zeer effectieve vaccins komt hondenziekte niet erg vaak voor in populaties van huishonden. Het virus komt vaker voor in populaties met lage vaccinatiegraden, waaronder zwerfhonden en wilde dieren. Naast deze groepen zijn jonge honden en andere honden met een verzwakt immuunsysteem bijzonder vatbaar voor besmetting en een ernstig verloop van hondenziekte.
Hoe verspreidt hondenziekte zich?
Hondenziekte verspreidt zich door direct contact en via de lucht. Door hoesten, niezen en zelfs blaffen in de directe omgeving kan het virus worden overgedragen van een geïnfecteerde hond of wild dier naar een potentiële hond. Overdracht kan ook plaatsvinden door het gezamenlijk gebruik van water- en voerbakken. Geïnfecteerde moederdieren kunnen de ziekte ook via de placenta aan hun pups doorgeven.
Het College of Veterinary Medicine van de Ohio State University waarschuwt dat hoewel hondenziekte voornamelijk wordt uitgescheiden via ademhalingssecreties zoals speeksel, het virus aanwezig is in alle uitscheidingen. Dit omvat braken, urine en ontlasting. Het is ook belangrijk op te merken dat geïnfecteerde honden het virus nog maandenlang kunnen uitscheiden. Zelfs nadat de symptomen zijn verdwenen, kan een herstelde hond nog steeds hondenziekte aan anderen doorgeven.
Symptomen van het hondenziektevirus
Aangezien elke hond anders is, kunnen de symptomen van hondenziekte bij honden variëren. De American Veterinary Medical Association merkt op dat waterige of etterige oogafscheiding en koorts de eerste tekenen van de ziekte kunnen zijn. Andere mogelijke symptomen zijn onder andere:
- Neusafscheiding
- Hoesten
- Lethargie
- Verminderde eetlust
- Braken
- Diarree
In gevorderde gevallen van hondenziekte, waarbij het virus het centrale zenuwstelsel heeft aangetast, zijn neurologische complicaties mogelijk. Dit kan leiden tot cirkelende bewegingen, scheefhouden van het hoofd, spiertrekkingen, toevallen of convulsies, en overmatig speekselafscheiding. Volgens de American Veterinary Medical Association kunnen ernstige gevallen van hondenziekte bij honden die al aan het herstellen zijn, toch langdurige spiercontracties en terugkerende epileptische aanvallen veroorzaken.
Het is ook mogelijk dat hondenziekte leidt tot verdikking van de huid op de pootkussentjes van een puppy. Daarom staat hondenziekte ook bekend als de “Hard-Pad-ziekte”.
Individuele symptomen van hondenziekte bij honden kunnen gemakkelijk worden verward met tekenen van andere ziekten. Er zijn echter weinig ziekten waarbij deze symptomen tegelijkertijd optreden, zoals het geval is bij hondenziekte.
Bestrijding van hondenziekte
Helaas is er geen genezing voor het hondenziektevirus. Strategieën voor de bestrijding van de ziekte omvatten ondersteunende maatregelen en verlichting van de intensiteit van de symptomen.
Dierenartsen van VCA Animal Hospitals geven aan dat dierenartsen waarschijnlijk een klinische opname zullen aanbevelen, waarbij de honden intraveneuze vochttherapie kunnen krijgen. Dierenartsen kunnen ook een symptomatische behandeling voorschrijven voor braken, diarree, hoesten, enzovoort. Helaas zijn antibiotica niet effectief tegen virale infecties. Deze medicijnen zijn gericht op secundaire bacteriële infecties die vaak optreden als gevolg van hondenziekte.
Hoe kunnen huisdiereigenaren hondenziekte voorkomen?
Zoals u kunt zien, is hondenziekte ongelooflijk gevaarlijk. Volgens het Cornell Wildlife Health Lab is de sterftecijfer bij volwassen honden 50 procent en bij jonge puppy’s 80 procent. Daarom is het uiterst belangrijk voor hondenbezitters om de risico’s te kennen en te weten hoe ze kunnen voorkomen dat hun hond besmet raakt met hondenziekte.
Blijf op de hoogte van vaccinaties
De American Kennel Club benadrukt dat de belangrijkste maatregel ter preventie van hondenziekte bij honden de vaccinatie tegen deze ziekte is. Vaccins tegen hondenziekte zijn zeer effectief en overal verkrijgbaar. Naast hepatitis, parvovirose en hondsdolheid behoren ze zelfs tot de belangrijkste vaccinaties. Puppy’s worden op 8, 12 en 16 weken leeftijd gevaccineerd tegen hondenziekte, samen met andere puppy-vaccins. VCA Animal Hospitals beveelt ook aan dat volwassen honden gedurende hun hele leven tegen deze ziekte moeten worden gevaccineerd. Een actuele vaccinatiebescherming door regelmatige boostervaccinaties en redelijke tussenpozen tussen de vaccinaties kunnen het leven van uw puppy redden.
Wees voorzichtig bij het socialiseren van puppy’s
Socialisatie is cruciaal voor de ontwikkeling van uw puppy tot een zelfverzekerde en evenwichtige hond. Het duurt echter even voordat het immuunsysteem van een puppy volledig volgroeid is. Bovendien duurt het maanden voordat alle vereiste puppyvaccinaties zijn voltooid. Tot die tijd hebben puppy’s een verhoogd risico om ziek te worden en ernstige vormen van ziekte te ontwikkelen. Dus hoe kunt u de veiligheid van uw puppy in overeenstemming brengen met zijn behoefte aan socialisatie?
Zolang uw puppy nog niet is gevaccineerd, moet u voorzichtig zijn met waar en met welke honden uw kleine vriend in contact komt. Zorg ervoor dat alle honden waarmee uw puppy in aanraking komt, zijn gevaccineerd. Zorg ervoor dat er geen infecties op uw hond kunnen worden overgedragen. Aangezien hondenziekte kan worden aangetroffen in ontlasting en urine, moeten huisdiereigenaren ook opletten waar ze hun puppy mee naartoe nemen en waar hij aan snuffelt (en/of eet). Het is moeilijk, maar ontzettend belangrijk om te proberen het risico te beperken dat uw puppy in contact komt met hondenziekte voordat hij volledig is gevaccineerd.
Vermijd contact met wilde dieren
Aangezien wilde dieren zoals vossen en wasberen hondenziekte kunnen overdragen, is het belangrijk om uw huisdier uit de buurt van wilde dieren te houden. Door contact met deze dieren te vermijden, kunt u voorkomen dat uw hond besmet raakt met het gevaarlijke hondenziektevirus.