Seizoensgebonden allergieën zijn synoniem geworden met middelen zoals Benadryl.
Wanneer we voelen dat de jeukende ogen, een verstopte neus en niezen erger worden, helpt Benadryl om de symptomen te minimaliseren.
Zoals we hebben geleerd, is overgevoeligheid niet alleen een probleem voor de menselijke gezondheid. Onze huisdieren lijden ook, inclusief onze katten. Het blijkt nu dat in de VS Benadryl al jaren door dierenartsen wordt voorgeschreven om overgevoeligheid bij huisdieren aan te pakken, waar vooral katten veel baat bij hebben.
Dus, hoe werkt Benadryl voor katten?
Inhoud
Wat is Benadryl?
Benadryl is een van de vele merknamen van een middel dat difenhydramine wordt genoemd. Difenhydramine is een antihistaminicum. Bij katten en andere kleine zoogdieren wordt het voornamelijk gebruikt om allergieën, allergische reacties en wagenziekte te behandelen. Het kan ook worden gebruikt als een licht kalmerend middel.
Het gebruik van Benadryl bij katten is geclassificeerd als ‘off-label’. Dit gebruik komt vaker voor in de diergeneeskunde, wat betekent dat het middel wordt gebruikt voor iets waarvoor het oorspronkelijk niet bedoeld is (in dit geval allergieën bij huisdieren). Het betekent ook dat de toedieningshoeveelheden en het toedieningsschema zullen in de meeste gevallen verschillen van wat op het product staat vermeld. De reden hiervoor is dat huisdieren normaal gesproken veel minder wegen dan mensen en dat naast andere biologische verschillen middelen anders worden opgenomen. Vraag uw dierenarts en volg de toedieningsaanbevelingen nauwkeurig op.
U denkt misschien: “Benadryl is toch een receptvrij middel?”. Voor mensen is dat inderdaad het geval, maar voor onze huisdieren worden deze middelen iets anders gebruikt en gecontroleerd.
Uw dierenarts moet uw kat Benadryl voorschrijven, u kunt het niet zomaar in uw plaatselijke apotheek, drogisterij of dierenzaak halen.
Veelvoorkomende toepassingen voor Benadryl bij katten:
- Allergieën
- Allergische reacties
- Kalmerend middel
- Wagenziekte
Toedieningsmethoden
Voor u als eigenaar van een kat is de beslissing welke behandeling u moet proberen wel de gemakkelijkste.
Uw kat de medicatie laten nemen… dat is waar het echte gevecht begint. Terwijl honden graag willen eten en alles tot zich nemen wat u ze aanbiedt, kunnen katten iets kieskeuriger zijn voor nieuwe smaken of geuren. Omdat ze over het algemeen intelligenter te zijn dan honden, kan het dus moeilijk zijn om ze te ‘verleiden’ om hun middelen in te nemen.
Bij katten wordt Benadryl oraal toegediend in de vorm van een capsule, tablet of orale vloeistof. Helaas heeft de vloeistof een mindere smaak, waardoor het door katten moeilijk wordt geaccepteerd. Voor katten die Benadryl echt niet oraal accepteren, is er ook een injectie beschikbaar. Enkel uw dierenarts mag dit doen. Hij of zij zal Benadryl in een ader, spier of onder de huid injecteren.
Veelvoorkomende bijwerkingen bij katten:
- Lusteloosheid of opwinding
- Droge mond
- Urineretentie
- Braken
- Diarree
- Verminderde eetlust
Deze bijwerkingen komen niet alleen vaak voor bij katten, maar ook bij honden en mensen.
De meeste zijn niet ernstig van aard, maar ze kunnen nog steeds complicaties veroorzaken. Katten ervaren een bijwerking die uniek lijkt te zijn voor hun soort, namelijk opwinding. Hoewel Benadryl in de meeste gevallen gevoelens van lusteloosheid en slaperigheid kan veroorzaken, kan het bij katten soms het tegenovergestelde effect hebben. De reden hiervoor is niet volledig bekend, maar het is iets om op te letten voor kattenbezitters. Als u denkt dat uw kat niet goed reageert of een van de hierboven genoemde bijwerkingen vertoont, neem dan contact op met uw dierenarts.
Wisselwerkingen met andere middelen
Benadryl wordt als veilig beschouwd voor katten, maar er zijn enkele waarschuwingen. Benadryl en andere antihistaminica moeten voorzichtig worden gebruikt bij katten met glaucoom, darmobstructie, hartaandoeningen, verhoogd schildklierhormoon of hoge bloeddruk. Benadryl moet ook voorzicht worden gebruikt als uw kat momenteel CZS-onderdrukkende middelen gebruikt, zoals kalmerende middelen en pijnstillers. Raadpleeg voor de zekerheid altijd uw dierenarts voordat u begint of stopt met een middel zoals Benadryl en praat over eventuele middelen of supplementen die uw kat momenteel gebruikt.
Symptomen van kattenallergie.
Als u overweegt om Benadryl voor uw kat te proberen, kan het nuttig zijn om te weten waar u op moet letten wat betreft symptomen van kattenallergie.
Bekijk onze blog over allergieën bij katten!
Het ElleVet Team [email protected]