Appelciderazijn voor honden: een gezondheidsoptie of een mythe?

hond en mens

Appelazijn is uitgegroeid tot het “wondermiddel” in de menselijke gezondheidsindustrie. Mensen scheppen op over de voordelen die ze hebben ondervonden, van gezonder haar en huid, gezondheid van hart en bloedvaten, en hulp bij gewichtsverlies, allemaal dankzij dit vies ruikende (en smakende) product. 

Uiteindelijk ging onze aandacht uit naar honden. Als appelciderazijn mensen zo goed heeft geholpen, heeft het dan ook toepassingen voor honden? Of is het weer een geval van een niet bestudeerd en onbepaald supplement dat geen stand houdt als je het op de proef stelt? 

Inhoudsopgave

  • Wat is appelciderazijn
  • Voordelen en toepassingen
  • Hoe het aan honden wordt gegeven
  • Veiligheid en bijwerkingen
  • Moet u het proberen met uw hond?

Wat is appelciderazijn? 

Appelciderazijn is het gefermenteerde sap van geplette appels. Het staat bekend om zijn sterke antioxiderende en antibacteriële eigenschappen. Het bevat gewoonlijk sporen van verschillende vitaminen, zoals vitamine B1, B2, B6 en C. De mineralen natrium, fosfor, kalium, calcium en ijzer zijn gewoonlijk ook aanwezig in appelciderazijn. De meeste mensen gebruiken appelciderazijn oraal of plaatselijk en gebruiken een 50/50 oplossing van appelciderazijn en water. De reden hiervoor is, zoals je zult leren, dat als je nog nooit een fles hebt opengemaakt, de smaak en geur nogal intens zijn, en het is behoorlijk zuur. Water helpt om de inname draaglijker te maken, zonder afbreuk te doen aan de potentiële voordelen. 

Wat is ‘De Moeder’?

Als je op zoek gaat naar appelciderazijn of het in de supermarkt hebt gezien, zul je merken dat op sommige appelciderazijnmerken en -producten staat: “bevat de moeder”. Waarom ze deze naam gekozen hebben is een vraag voor later. De moeder is een stof die zich vormt in ongefilterde, rauwe, biologische appelciderazijn en bestaat uit verschillende eiwitten en enzymen. De moeder is ook verantwoordelijk voor de troebele, troebele kleur van ongefilterde appelciderazijn. 

Appelciderazijn die “De Moeder” bevat heeft de voorkeur. Zoals gezegd, als het product de moeder bevat, is het ongefilterd en volledig natuurlijk, waardoor het een effectiever product is. Gefilterde appelciderazijnproducten, die de moeder niet bevatten, zijn minder effectief voor gezondheidsproblemen en bevatten niet de gezonde eiwitten en enzymen die de moeder levert. 

Voordelen en toepassingen bij honden 

  • Jeukende huid
  • Onstoken huid
  • Afweermiddel tegen vlooien en teken 
  • Spierpijn
  • Spijsvertering 
  • Oorreiniging 
  • Vacht gezondheid 

Wetenschappelijke studies zijn beperkt wat betreft de algemene effectiviteit van appelciderazijn op de genoemde gebieden bij honden. Maar de meeste hondeneigenaren hebben deze gunstige claims ondersteund en gerapporteerd, zozeer zelfs dat appelciderazijn op zijn minst verder onderzoek rechtvaardigt naar waar het precies bij kan helpen. 

Van de meest populaire toepassingen hebben veel eigenaren ontdekt dat appelciderazijn “baden” hebben geholpen met de jeukende en schilferige huid van hun hond, en ook vlooien en teken afweren. Dit zou het gevolg zijn van de antiseptische en antibacteriële eigenschappen van appelciderazijn, die op natuurlijke wijze huidinfecties kunnen helpen bestrijden. Dit kan ook helpen bij het bevorderen van een schonere en gezondere vacht. Nu, dit betekent niet dat u een badkuip moet vullen met appelciderazijn en uw hond erin moet stoppen. De meeste hondeneigenaren gebruiken een 50/50 mix van appelciderazijn en water en doen dit in een lege spuitfles. Daarna spuiten ze dan langzaam de vacht van hun hond in. Was de spray niet uit als hij eenmaal is aangebracht. 

Hoe wordt het aan honden gegeven?

Geef nooit onverdunde appelciderazijn aan uw hond. Het is dus het beste om het bij elke portie water te mengen tot een 50/50 mix (zoals eerder besproken). Appelciderazijn is zuur, dus rechtstreeks uit de fles kan problemen opleveren. Als u appelciderazijn plaatselijk gebruikt, zoals een vlooien- en tekenbestrijdingsmiddel of oorreiniger, zorg er dan voor dat u dan ook de 50/50 mix gebruikt. Door de zure aard van appelciderazijn zal het uiterst pijnlijk zijn als het op de huid of een open wond wordt gebruikt zonder dat het sterk is verdund. 

Dosering

Bij orale toediening, zoals in het voer of water van uw hond, varieert de dosering meestal van 1-2 theelepels voor honden tot 100 kg, en 1 eetlepel voor honden vanaf 100 kg. Deze hoeveelheden zijn veilig voor honden (met de 50/50 watermix). De dosering kan variëren afhankelijk van het gewicht van uw hond en andere factoren, maar als er één ding duidelijk is over de dosering, dan is het dat er niet veel appelciderazijn per dosis nodig is. Raadpleeg uw dierenarts als u niet zeker weet hoeveel of weinig u uw hond moet geven. Als u het zelf wilt proberen, raden wij aan te beginnen met minder dan u denkt nodig te hebben en geleidelijk op te voeren naar een meer gebruikelijke dosis indien nodig (1 theelepel of 1 eetlepel).

Veiligheid en bijwerkingen

Appelciderazijn is veilig bevonden voor honden. Er zijn echter enkele negatieve effecten die kunnen optreden. De zure eigenschappen van appelciderazijn kunnen de pH-waarde van uw hond verstoren. Als uw hond van nature een lage pH-waarde heeft, kan het geven van appelciderazijn bijwerkingen veroorzaken zoals: 

  • Braken
  • Diarree 
  • GI Complicaties

Als uw hond een van deze symptomen vertoont na het innemen van appelciderazijn, kan het zijn dat de pH-waarde of een andere bijwerking veroorzaakt wordt door de appelciderazijn. Om zeker te zijn, raden wij u aan uw dierenarts te bezoeken en de pH-waarde van uw hond te laten testen. 

Moet u appelciderazijn proberen voor uw hond?

Deze natuurlijke huismiddeltjes zijn altijd moeilijk te beoordelen. Er is geen overweldigende hoeveelheid wetenschappelijke gegevens die de voordelen van appelciderazijn voor honden ondersteunen, maar er zijn er wel een paar. 

Voor appelciderazijn is er zoveel anekdotisch bewijs, afkomstig van echte hondeneigenaren, dat het bijna naïef is om het nu volledig te verwerpen. Als zoveel huisdiereigenaren erbij zweren en zeggen dat het hun hond heeft geholpen met specifieke gezondheidsproblemen, waarom zou je het dan niet eens proberen?

Het ElleVet Team  

×

Selecteer een Afleverpunt