Allergieën bij katten: Soorten, symptomen en behandeling 

Net als mensen en honden kunnen katten ook last hebben van allergieën. Bij honden zijn de symptomen van allergieën vaak iets gemakkelijker te herkennen. Ze kunnen overmatig krabben, jammeren en alles doen wat ze kunnen om duidelijk te maken dat ze zich ongemakkelijk voelen. Katten, zoals we weten, kunnen wat moeilijker te lezen zijn. Ze zijn vaak onafhankelijker en eigenzinniger en verbergen vaak hun ongemak, waardoor sommige katteneigenaren de tekenen van allergieën volledig over het hoofd zien. 

Wat kunnen we doen om onze kattenvrienden te helpen met hun allergieën? Wat zijn de meest voorkomende kattenallergieën? 

Inhoudsopgave 

 • Soorten kattenallergieën 
 • Symptomen 
 • Behandeling 

Veelvoorkomende soorten kattenallergieën

Katten kunnen net als honden en zelfs mensen allergisch reageren op dezelfde dingen. We kunnen kattenallergieën in principe in vier categorieën indelen: omgevingsallergieën, vlooienallergieën, voedselallergieën en atopische dermatitis. 

Omgevingsallergieën zijn zaken die we allemaal kunnen associëren met pollen, gras, schimmel, sigarettenrook, schoonmaakproducten en zelfs het parfum van je moeder. Zoals de naam al aangeeft, zijn dit allergieën die veroorzaakt worden door alles in de huidige omgeving van je kat. 

Vlooienallergieën zijn niet alleen voor honden, ook katten kunnen hier last van hebben. Vlooienbeten kunnen zeer irritant zijn voor katten en beïnvloeden vaak hun hele lichaam, niet alleen de plaats van de beet. 

Voedselallergieën zijn vrij duidelijk. Ze worden veroorzaakt door verschillende soorten voedsel en voedseladditieven. En tot slot, atopische dermatitis. Atopische dermatitis is een huidaandoening die vaak gepaard gaat met roodheid, ontstekingen, hot spots, wonden en haaruitval. 

Veelvoorkomende symptomen van kattenallergieën

 • Niezen, hoesten 
 • Hijgen 
 • Jeuk 
 • Rode, droge huid 
 • Jeukende ogen 
 • Braken en diarree 
 • Overmatige vachtverzorging (likken) 
 • Oorinfecties 
 • Gezwollen, gevoelige poten 

Als u merkt dat uw kat een van deze symptomen vertoont, kan dit zeer goed door een allergeen worden veroorzaakt. Om te bepalen waar uw kat allergisch voor reageert, voeren dierenartsen meestal bloed- en huidtesten uit.” 

Wat wordt er gegeven als behandeling? 

Zodra u en uw dierenarts hebben vastgesteld wat precies de allergieën van uw kat zijn, zijn er enkele verschillende medicijnen en behandelingen beschikbaar. Medicijnen tegen kattenallergieën zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, van pillen, lotions en zalven tot oordruppels en oogdruppels. Het hangt allemaal af van de specifieke allergie en situatie van uw kat en wat het gemakkelijkst is om toe te dienen voor u en uw kat. Uw dierenarts zal een behandelingsplan opstellen en uw kat starten met de meest effectieve behandeling voor uw specifieke omstandigheden. 

Wees proactief 

Als bij uw kat een allergie is gediagnosticeerd, zijn er enkele dingen die we kunnen doen om haar reacties, met name op omgevingsfactoren, onder controle te houden. Enkele nuttige tips die u thuis kunt proberen zijn het gebruik van stofvrije kattenbakvulling, het vrijhouden van uw huis van vuil en stof (zo goed als u kunt), en regelmatig het beddengoed van uw kat wassen. Allergenen kunnen vaak aan oppervlakken blijven kleven en de symptomen verergeren wanneer uw kat ermee in contact komt (zoals haar bed of de bank). U moet vermijden om binnen of in de buurt van uw kat te roken en chemisch beladen huishoudelijke reinigers te gebruiken. Deze vreemde deeltjes en geuren kunnen vaak een allergische reactie veroorzaken, vooral als uw kat ze per ongeluk inademt. 

Is mijn kat in gevaar? 

Het korte antwoord is: ja, elke kat is technisch gezien in gevaar om allergieën te ontwikkelen. Interessant genoeg is gebleken dat katten bij wie astma is gediagnosticeerd een grotere kans hebben om allergieën te ontwikkelen. Afgezien daarvan lijkt het een kwestie van geluk (en hoogstwaarschijnlijk genetica) te zijn. Met enkele van de hierboven genoemde proactieve tips kunt u er echter voor zorgen dat u er alles aan doet om ervoor te zorgen dat uw kat geen ernstige allergieën ontwikkelt of op zijn minst bijdraagt aan het beperken van haar blootstelling. 

Sommige katten ontwikkelen zeker allergieën; sommige dingen liggen nu eenmaal buiten uw controle. Als u vermoedt dat uw kat last heeft van allergieën of als bepaalde allergieën al zijn vastgesteld, neem dan contact op met uw dierenarts en zoek samen naar de juiste oplossing voor u! 

×

Selecteer een Afleverpunt