20 huis- en tuinplanten die giftig zijn voor honden en katten 

hond eet bloem

Het kopen van kamerplanten en tijd doorbrengen in de tuin biedt een verscheidenheid aan voordelen voor onze gezondheid en er wordt zelfs gezegd dat het ons gelukkig maakt. Planten in huis verbeteren niet alleen de luchtkwaliteit en verhogen de luchtvochtigheid in onze kamers, maar kunnen ook een positief effect hebben op onze stress- en ontspanningsniveaus. Of je nu groene vingers hebt of snel vergeet om je planten water te geven, er is voor ieder van ons de juiste plant.  

Helaas zijn niet alle planten ongevaarlijk. Sommige zijn giftiger dan andere en als onze huisdieren sommige van hen binnenkrijgen, kan dit leiden tot maag- en darmproblemen, braken en diarree. Daarom raden we u aan om bij het kopen van planten goed te kijken en na te denken over wat een risico kan vormen voor uw trouwe viervoeter.  Dus welke planten kun je beter niet kopen? Experts van ASPCA en VCA Animal Hospital USA zijn onder andere de volgende plantensoorten: 

 • Aloë vera  
 • Amaryllis  
 • Azalea (Rododendron)  
 • Alocasia  
 • Chrysanten  
 • Stille stok  
 • Paaslelie  
 • Klimop  
 • Hyacinten  
 • Tulpen  
 • Narcissen  
 • Jadeplant/geldplant  
 • Oleander  
 • Philodendron  
 • Pothos Plant  
 • Kerstster  
 • Sagopalm  
 • Slangenplant/Sansevieria Planten  
 • Spinbloem/spinplant  
 • Lucky Feather/ZZ Plant 

Aloë vera plant  

Aloë vera wordt vaak door ons mensen gebruikt vanwege zijn waardevolle eigenschappen en is een ongelooflijk populaire kamerplant. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar de binnenste plantenmelk kan ook worden toegepast op schaafwonden en brandwonden. Omdat de plant als matig giftig voor honden en katten wordt beschouwd en de inname ervan schadelijk is, is het beste om hem buiten het bereik van uw huisdieren te plaatsen. Kauwende plantenbladeren kunnen braken, diarree en lethargie veroorzaken. In ernstige gevallen kunnen ernstig braken en diarree leiden tot levensbedreigende uitdroging.   

Amaryllis  

Deze prachtige plant is een populair cadeau voor uitnodigingen en voegt een sierlijke touch toe aan elke kamer en plaats waar hij is geplaatst. Als delen van de amaryllis echter door de hond of kat worden ingenomen, kan dit maagpijn, overmatige speekselvloed, tremoren, diarree en braken veroorzaken. Het belangrijkste toxine van de plant is lycorine en dit kan ook leiden tot depressieve stemmingen en hypotensie. Hoewel alle delen van de plant als giftig worden beschouwd, bevatten de bollen van amaryllis de hoogste concentratie gifstoffen en zijn daarom bijzonder gevaarlijk.   

Azalea’s (Rododendron)  

Azalea’s worden voornamelijk gebruikt voor het ontwerpen van buitenhabitats, maar kunnen ook binnenshuis worden gebruikt als miniatuur bonsaibomen. Azalea’s bevatten grayanotoxine, een schadelijk toxine dat kan leiden tot verschillende symptomen. Als onze huisdieren delen van de plant binnenkrijgen, kunnen ze diarree krijgen of zelfs in een coma-achtige toestand raken. De hoeveelheid grijsanotoxine die uw huisdier binnenkrijgt, bepaalt de ernst van de reactie. Over het algemeen zijn alle delen van de plant giftig. Dit is vooral belangrijk om te weten als je een puppy in huis hebt, omdat ze graag op plantendelen kauwen. 

Alocasia  

Met hun grote groene bladeren zijn alocasiaplanten een populaire kamerplant. Hoewel ze erg mooi zijn, kunnen ze bij katten en honden irritatie en zelfs brandwonden in en rond de mond veroorzaken. Daarom raden we aan om de plant buiten het bereik van uw huisdieren te plaatsen. Inname kan braken of overvloedige speekselafscheiding veroorzaken. 

Chrysanten  

Deze kleurrijke herfstbloemen bevatten verschillende giftige componenten die ziekten kunnen veroorzaken wanneer ze worden gegeten door huisdieren, waaronder katten, honden en ook paarden. Gelukkig worden chrysanten slechts als licht giftig beschouwd. Zolang uw huisdier er niet te veel van binnenkrijgt, moeten de symptomen van vergiftiging mild zijn. Bij inname van de plant kunnen over het algemeen braken, diarree, speekselvloed, coördinatieproblemen en dermatitis optreden. 

Stille stok  

Deze groene planten worden heel vaak gevonden als kamerplant. Nogmaals, het is raadzaam om de plant buiten het bereik van uw huisdieren te plaatsen, omdat ze oxalaatkristallen en andere giftige enzymen bevatten. Als uw huisdier op een van de bladeren kauwt, zal dit een branderig gevoel in de mond veroorzaken, de eetlust verminderen en leiden tot braken en speekselvloed. Moeite met slikken en ademhalen kan ook voorkomen. 

Paaslelie  

Deze planten zijn erg populair als paascadeau, maar helaas behoren ze tot de meest giftige planten voor katten. Katten zijn zeer gevoelig voor vergiftiging veroorzaakt door deze plant. Hoewel het exacte toxische mechanisme niet bekend is, manifesteert vergiftiging zich door braken en door fataal nierfalen. Zelfs de inname van een kleine hoeveelheid van een deel van de plant of zelfs stuifmeel kan binnen 36 uur leiden tot gevaarlijke hartproblemen en volledig nierfalen.   

Klimop  

De bladeren van Engelse klimop, ook bekend als vertakte klimop, gletsjer klimop, naaldpunt klimop, hartblad klimop of Californische klimop, zijn bijzonder giftig voor honden en katten. Het kan maagpijn, overvloedige speekselvloed, braken en diarree bij uw huisdier veroorzaken.   

Hyacinten  

De alkaloïden in hyacinten worden vermoed de oorzaak te zijn van ernstig braken en diarree, mogelijk zelfs met bloedsporen, bij honden en katten. Het is in de bloembol dat de gifstoffen het meest geconcentreerd zijn. Hoewel de hele plant negatieve reacties kan veroorzaken, kan het kauwen op de bollen van deze voorjaarsbloeiende vaste planten ook overvloedige speekselvloed en een branderig gevoel in de mond veroorzaken.   

Tulpen  

Net als hyacinten zijn de bollen van tulpen ook schadelijk voor uw huisdier. Het eten van tulpen kan irritatie in de mond, maagpijn, misselijkheid, braken, diarree en verhoogde speekselvloed veroorzaken. In ernstige gevallen kan het leiden tot leverschade en andere complicaties die gepaard gaan met uitdroging.   

Narcissen  

Narcissen zijn ook een zeer populaire voorjaarsbloeier en toch bevatten ze het gevaarlijke toxine lycorine. Deze chemische stof kan braken veroorzaken, evenals buikpijn, krampen en hartritmestoornissen. Als je een puppy in huis hebt, let dan vooral op het feit dat hij de bloembollen in de tuin niet kan opgraven.  

Jade plant  

De jadeplant, ook wel bekend als de geld- of geluksplant, is een populaire kamerplant binnen de vetplanten. Kauwen op de kleine bladeren kan echter behoorlijk gevaarlijk zijn voor huisdieren. Hoewel de exacte giftige componenten van deze plant niet bekend zijn, kunnen honden en katten braken, depressie-achtige toestanden krijgen, verzwakking van de coördinatie ervaren, lusteloos worden en ook de eetlust verliezen door een deel van de plant in te nemen. Gelukkig is de ernst van de symptomen van vergiftiging door een jadeplant mild, maar in extreme gevallen kan de hartslag afnemen en kunnen epileptische aanvallen optreden.   

Oleander  

Deze plant wordt beschouwd als giftig voor honden en katten. Alle delen van de plant kunnen bij inname ernstige reacties veroorzaken. Deze omvatten irritatie van het maagdarmkanaal, aandoeningen van de hartfunctie, dalende lichaamstemperatuur en zelfs de dood.   

Philodendron  

Veel soorten philodendron zijn erg populair als kamerplant. Vanwege het onoplosbare calciumoxalaatkristal dat het bevat, kan het het mondgebied irriteren. Deze gemakkelijk te kweken plantensoort kan ook brandwonden in het mondgebied, verhoogde speekselvloed en moeite met slikken veroorzaken. Andere symptomen van vergiftiging zijn verlies van eetlust, braken en in ernstige gevallen zelfs vernauwing van de luchtwegen. 

Pothos  

Plant Net als de philodendron bevat ook de Pothos-plant oxalaat. Als uw huisdier delen van de plant opkauwt, kan deze plant, vaak aangeduid als “duivelskruid”, irritatie en zwelling in de mond veroorzaken.  

Kerstster  

Poinsettia, de klassieke kerstbloem, kan relatief gevaarlijk zijn voor huisdieren. Hoewel ze meestal niet dodelijk zijn, kan het eten van deze planten irritatie in de mond en maag veroorzaken, evenals braken en diarree.   

Sagopalm  

Deze kleine palmbomen zijn zeer giftig voor honden en katten. Hoewel alle delen van de sagopalm eigenlijk giftig zijn voor uw huisdier, is er een geconcentreerde hoeveelheid schadelijke gifstoffen in de zaden en noten in het bijzonder. Symptomen van sagopalmvergiftiging zijn braken, lethargie, geelzucht, verhoogde dorst, maagontsteking en blauwe plekken. Inname van slechts een paar zaden kan al leiden tot bloedstolsels, leverfalen, verlamming en zelfs de dood.  

Slangenplant  

Slangenplanten zijn ook zeer populaire kamerplanten die weinig verzorging nodig hebben en als onverwoestbaar worden beschouwd. Ze bevatten echter saponinen, die giftig zijn voor huisdieren. Wanneer ze worden ingenomen, kunnen ze overmatige speekselvloed, misselijkheid, braken en diarree veroorzaken.   

Spinnenplant  

Katten voelen zich vaak op magische wijze aangetrokken tot de wild bungelende steunpoten van de spinnenplant. Deze populaire kamerplant is enigszins hallucinogeen, wat betekent dat hoewel het als niet-toxisch wordt beschouwd, een kat zonder toezicht misschien een overmatige hoeveelheid van de plant wil binnenkrijgen. De componenten van spinplanten die verwant zijn aan opium kunnen ervoor zorgen dat uw kat maagklachten, braken of diarree heeft.  

Geluksplant/ ZZ plant  

Deze groene planten zijn een steeds populairdere kamerplant geworden, mede omdat ze zich prettig voelen op plekken met weinig licht. ZZ-planten kunnen mild tot matig giftig zijn voor honden vanwege de calciumoxalaatkristallen die ze bevatten. Bij inname kunnen deze planten braken, diarree, irritatie en zwelling in het mondgebied veroorzaken, evenals ademhalingsmoeilijkheden. In de meeste gevallen verdwijnen de symptomen vanzelf. 

Of we nu liever een tuin aanleggen of genieten van de vetplant bij het keukenraam, planten kunnen ons veel plezier geven. Hoewel ze goed zijn voor onze mentale en fysieke gezondheid, zijn ze niet altijd veilig voor onze huisdieren. Huisdierouders moeten daarom speciale aandacht besteden aan de toegankelijkheid van de planten door hun huisdieren en uitkijken voor tekenen van mogelijke inname of vergiftiging. Als u vermoedt dat uw kat of hond een gevaarlijke plant heeft gegeten, bel dan zo snel mogelijk uw dierenarts of dierenkliniek.  

×

Selecteer een Afleverpunt