Melatonine voor honden: gebruik, veiligheid en interacties

hond and vrouw

Melatonine is een populair supplement, voornamelijk gebruikt voor slaapmiddelen en rusteloosheid. We weten dat het effectief is bij een meerderheid van de mensen, maar zijn er toepassingen voor melatonine bij honden? 

Inhoudsopgave

  • Gebruik bij honden
  • Veiligheid en bijwerkingen
  • Interacties met geneesmiddelen

Gebruik van melatonine bij honden

Melatonine wordt gebruikt voor de behandeling van verschillende aandoeningen bij honden, maar de meest voorkomende zijn slaapstoornissen en alopecia (niet-allergische haaruitval). Supplementen zoals Melatonine zijn vrij verkrijgbaar, maar ze beïnvloeden de biologische reacties van uw hond. Daarom moet u nog steeds uw dierenarts raadplegen voordat u een melatonineproduct voor uw hond koopt of probeert. Als u een hond heeft die moeite heeft met slapen, die niet constant slaapt, of die last heeft van haaruitval (alopecia), kan melatonine een goede optie zijn. 

Hoe wordt het aan honden gegeven? 

Net als zijn menselijke tegenhanger wordt melatonine voor honden oraal toegediend, in capsule- of vloeibare vorm. Het kan met of zonder voedsel worden toegediend en zou binnen 2 uur moeten beginnen te werken. Hoewel het minder gebruikelijk is, kan melatonine ook onder de huid van uw hond worden geïmplanteerd (door uw dierenarts). Deze procedure lijkt het meest populair te zijn bij eigenaren die de onnatuurlijke haaruitval van hun hond willen behandelen, in plaats van een strikt slaapmiddel. Het kan ook een goede keuze zijn voor honden die geen melatonine oraal accepteren. 

Is het bewezen?

Studies over honden en melatonine zijn beperkt. Dus, zoals veel voedingssupplementen voor honden, kan melatonine grotendeels subjectief zijn wat betreft zijn doeltreffendheid. Sommige baasjes melden positieve resultaten, andere niets. In de studies die zijn uitgevoerd, is echter aangetoond dat melatonine inderdaad effectief is bij gedragsproblemen, slaapproblemen en alopecia bij honden. 

Veiligheid en bijwerkingen

Zoals het geval is met elk medicijn of supplement waarvoor weinig wetenschappelijk onderzoek en bewijs bestaat, moet u voorzichtig te werk gaan. Dit wil niet zeggen dat melatonine gevaarlijk kan zijn voor uw hond, dat is vrijwel zeker niet het geval, maar het is belangrijk om e.e.a. goed te controleren. 

Bijwerkingen bij honden zijn geclassificeerd als “ongewoon”, maar ze omvatten slaperigheid, gewichtstoename en veranderingen in onvruchtbaarheid. Melatonine is biologisch gezien een supplement met een korte levensduur, dat binnen 24 uur na inname uit het lichaam van uw hond moet zijn verdwenen. Als uw hond onderliggende medische aandoeningen heeft, is het extra belangrijk om uw dierenarts te raadplegen. Als u een drachtige hond of een zeer jonge pup heeft, moet u proberen het gebruik van melatonine te vermijden. Hoewel het zelden voorkomt, kunnen sommige honden ook allergisch zijn voor melatonine. Neem eerst contact op met uw dierenarts voordat u verder gaat! 

Interacties met geneesmiddelen

Ongeacht het type supplement of medicijn, op recept of vrij verkrijgbaar, ze kunnen met elkaar interageren (soms negatief). Dit is een gemeenschappelijk thema bij het bespreken van supplementen of medicijnen en kan een beetje moe worden, maar hier is nog een reden waarom het raadplegen van uw dierenarts van het grootste belang is. Voordat u begint met melatonine voor uw hond, moet u de lijst met huidige of geplande medicijnen die uw hond gebruikt doornemen. Uw dierenarts kan ze allemaal doornemen en de mogelijke interacties uitleggen.  

Moet ik het voor mijn hond proberen? 

Hopelijk voelt u zich na het hier gegeven korte overzicht van melatonine meer op uw gemak en geïnformeerd in uw besluitvormingsproces. Als u merkt dat uw hond slaapproblemen heeft of last heeft van niet-allergische haaruitval, kan melatonine een effectieve oplossing zijn!

Referenties: https://vcahospitals.com/know-your-pet/melatonin

×

Selecteer een Afleverpunt