De slechte adem van je hond aanpakken: wat gaat er schuil achter een stinkende adem en hoe kun je het verhelpen? 

blije hond

Ken je dat: je wilt lekker knuffelen met je trouwe viervoeter, maar hij stinkt verschrikkelijk uit zijn bek? Niet dat je per se een frisse adem verwachtte, maar regelrechte stank kan spontaan contact met je hond in de weg staan. Slechte adem bij honden, ook wel halitose genoemd, kan onschuldig zijn, maar ook wijzen op onderliggende problemen die, als ze niet worden aangepakt, kunnen uitgroeien tot ernstigere gezondheidsklachten. 

Sommige honden—kleinere rassen, oudere honden en honden met een korte snuit—hebben meer last van een slechte adem dan andere. Toch zouden gezonde honden je niet op afstand moeten houden doordat ze geregeld een opvallend stinkende adem hebben. Als je merkt dat er een erg sterke geur uit de bek van je hond komt, kun je beter de dierenarts raadplegen om het tot op de bodem uit te zoeken. Begrijp je wat de oorzaak van de slechte adem van je hond is, dan kun je de geur bestrijden en weer genieten van jullie knuffeltijd. 

Wat is de oorzaak van de slechte adem van je hond? 

Mondhygiëne 

De kans is groot dat de slechte adem van je hond het gevolg is van een probleem met de mondhygiëne. Net als bij ons ontstaan bij honden soms problemen met mondhygiëne en kan er sprake zijn van tandplak en tandsteenvorming. Tandsteen is de meest voorkomende bron van slechte adem en kan leiden tot tandvleesontsteking waardoor bacteriën kunnen gedijen. Terugtrekkend tandvlees kan ook leiden tot een verhoogd risico op gaatjes en infecties, wat allemaal kan resulteren in een slechte adem. 

Vreemde voorwerpen 

Vreemde voorwerpen die vastzitten tussen de tanden of in de bek van je hond kunnen leiden tot slechte adem als ze niet onmiddellijk worden verwijderd. Alles wat je hond in zijn bek neemt—(delen van) botten, stokken, speelgoed—kan klem komen te zitten tussen de tanden of blijven steken in het tandvlees of achter in de bek. Vooral als ze de huid of het tandvlees irriteren of doorboren kunnen dergelijke voorwerpen zorgen voor bacteriegroei en een infectie veroorzaken.  

Voeding 

Wat je hond eet—of niet eet—kan ook een rol spelen bij het ontstaan van slechte adem. Houdt je hond ervan om tijdens je wandelingen in vuilnisbakken te duiken of willekeurige ‘snacks’, al dan niet eetbaar, van de grond te snaaien? Het kan zijn dat de adem van je hond gaat stinken, doordat hij bedorven voedsel of niet-eetbare dingen binnenkrijgt. 

Het is ook mogelijk dat je hond een tekort aan voedingsstoffen heeft dat resulteert in een stinkende adem. 

Coprofagie, de technische term voor poep eten, is de ergste nachtmerrie van een hondeneigenaar als het gaat om vieze gewoonten van je harige vriend. Of het nu hun eigen uitwerpselen zijn of die van een andere hond of dier die ze ergens tegenkomen, poep eten is een verrassend veel voorkomend probleem bij honden en kan een moeilijk te doorbreken gewoonte zijn. Het is vies, ongezond, en hun bek gaat er zeker van stinken.  

Het is ook mogelijk dat de slechte adem veroorzaakt wordt doordat je hond een voedingsstoffentekort heeft. Als het voer niet aan zijn voedingsbehoeften voldoet, kan dit het normale evenwicht van de bacteriën in bek en darmen verstoren. In dat geval is de slechte adem een symptoom van een groter probleem—een tekort kan een negatieve invloed hebben op de mondgezondheid en het algehele welzijn van je hond. 

Nieraandoeningen 

Als de nieren van je hond niet goed werken, stapelen de gifstoffen die het lichaam normaal gesproken uitfiltert en als ureum in de urine afvoert, zich op in het lichaam. Dit kan gepaard gaan met een hoge bloedsuikerspiegel, hijgen en meer plassen, en met een zoete of naar urine ruikende adem. Bovendien kan een teveel aan ureum zweren in de bek veroorzaken, wat ook nadelig is voor de adem van je hond. 

Leverinsufficiëntie 

Net als problemen met de nieren kan een probleem met de leverfunctie van je hond leiden tot ophoping van gifstoffen in zijn lichaam. Een slechte adem is een van de tekenen dat je hond leverklachten zou kunnen hebben, naast braken, gewichtsverlies, slechte eetlust en een gele verkleuring van tandvlees, huid of oogwit. 

Orale tumoren 

Kanker of tumoren in de mond, die vooral voorkomen bij oudere dieren, kunnen leiden tot een slechte adem. Deze massa’s kunnen ook geïnfecteerd raken als delen van het weefsel in de bek van je hond beginnen af te sterven en te rotten. 

Wat kun je doen om van de stank af te komen? 

Onderliggende gezondheidsproblemen 

Als je vermoedt dat één of meerdere onderliggende gezondheidsproblemen de oorzaak van de slechte adem van je hond zijn, moet je je dierenarts raadplegen. Die kan je helpen om het probleem bij de wortel aan te pakken en je hond weer in optimale gezondheid te brengen, waardoor ook de mondgeur zou moeten verbeteren. 

Honden hebben vijf keer meer kans om tandvleesaandoeningen te krijgen dan mensen. 

Tandenpoetsen 

De beste manier om de adem van je hond te verbeteren, is regelmatig tandenpoetsen en het gebit ten minste eenmaal per jaar door je dierenarts laten controleren. Gebruik voor het poetsen thuis een tandpasta die speciaal voor honden is samengesteld. De tandpasta die we voor onze eigen mondhygiëne gebruiken bevat meestal xylitol, wat giftig is voor honden. 

Als regelmatig tandenpoetsen thuis niet voldoende is om de adem van je hond te verbeteren, kun je een professionele gebitsreiniging door je dierenarts laten uitvoeren. Soms is een grondige reiniging gewoon nodig – net zoals we zelf naar de tandarts of mondhygiëniste gaan. Het kan ook zijn dat de mondgezondheid van je hond dusdanig slecht is, dat de dierenarts enkele tanden moet trekken. Het verwijderen van rottende of geïnfecteerde tanden kan de geur helpen verminderen. 

De kracht van kauwen 

In het algemeen kan het knagen op bijvoorbeeld speciaal kauwhout, kauwspeeltjes en gebitsverzorgende kauwsnacks voorkomen dat zich te veel tandplak vormt op het gebit van je hond. Deze kauwmaterialen reinigen niet alleen het gebit, maar vormen bovendien een mentale stimulans voor je hond, de hele dag door! 

De dierenarts kan je ook aanraden om je hond op een dieet te zetten dat meer gericht is op mondgezondheid. Met grotere brokken en voeding met een grovere textuur kan tandplak zich minder snel ophopen doordat de tanden van je hond bij elke hap worden schoon geschraapt. 

Tanden trekken 

Als uw dierenarts problematische tanden verwijdert, kan dit verdere gezondheidsproblemen helpen voorkomen. 

Als de mondhygiëne een probleem is geworden en je hond geïnfecteerde of rottende tanden of tandvlees heeft ontwikkeld die een stinkende adem veroorzaken, kan trekken de beste oplossing zijn. Een geïnfecteerd gebit kan een negatieve invloed hebben op de algehele gezondheid van je hond. Gebitsaandoeningen gaan vaak gepaard met hartaandoeningen en een groot aantal andere infecties, omdat de schadelijke bacteriën uit de bek van je hond bij het slikken in het lichaam terechtkomen en zich naar andere delen kunnen verplaatsen. Problematische tanden of kiezen laten trekken door de dierenarts kan verdere gezondheidsproblemen helpen voorkomen en tegelijk de hevige pijn verlichten die je hond waarschijnlijk ervaart—hij zal er gelukkiger van worden! 

Supplementen 

Als de slechte adem van je hond wordt veroorzaakt door een voedingstekort, zouden voedingssupplementen kunnen helpen. Een probioticum dat speciaal voor honden is ontwikkeld, kan bijvoorbeeld helpen gezonde mond- en darmbacteriën in balans te brengen en ervoor zorgen dat de adem van je hond fris blijft ruiken. Sommige eigenaren melden dat ze succes hebben met het toevoegen van een kleine hoeveelheid appelciderazijn aan het voer of de waterbak van hun hond. Als een zuur heeft azijn antimicrobiële eigenschappen die de bacteriën in de mond van je hond kunnen verminderen en zo zijn adem kunnen verbeteren. 

Los! 

Hoe vaak je zijn tanden ook poetst en hoe gezond zijn voeding ook is, je hond kan nog steeds de drang hebben om te vieze dingen te eten die tussen het afval of op de stoep liggen. In het algemeen moet je de mogelijkheid voor je hond om iets slechts te eten, voorkomen of elimineren—maak afvalbakken schoon, voorkom toegang tot vuilcontainers en stuur je aangelijnde hond bij als hij tijdens het wandelen viezigheid wil oppakken. Je kunt ook proberen een commando aan te leren, zodat hij loslaat of laat vallen wat hij in zijn bek heeft. 

Samengevat 

Als je denkt dat je hond gebits-, mond- of andere gezondheidsklachten heeft die bijdragen aan een bijzonder slechte adem, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk aan te pakken. Een gezond gebit kan van invloed zijn op de algehele gezondheid van je hond. Let op alle symptomen van je hond, voor het geval de slechte adem een symptoom van iets ernstiger is. En vergeet niet proactief te zijn! Zorg voor de juiste kauwmaterialen, hygiëneroutine en voedingsgewoonten om zijn mondgezondheid te ondersteunen. 

×

Selecteer een Afleverpunt