Alles over poedels: Geschiedenis, temperamenten en Grootte

honden en mensen

Ligt het aan ons, of hebben Poedel kruisingen langzaam maar zeker de maatschappij zoals wij die kennen overgenomen? Poedel kruisingen worden vaak Doodles genoemd, en het lijkt wel of je overal waar je maar kijkt een Goldendoodle, Labradoodle of een andere Doodle-achtige hond ziet. Doodles zijn prachtige kruisingen en geweldige huisdieren. 

Is er een reden voor, of is deze toename in populariteit gewoon een willekeurige, onverklaarbare gebeurtenis? Waarom hebben we ineens besloten om van Doodles te gaan houden? 

Inhoudsopgave

 • De historie van de poedel kruisingen
 • Temperament & Gedrag
 • Gemeenschappelijke kenmerken
 • Grootte en variaties

De korte geschiedenis van poedel kruisingenmengsels: Doodles

Doodles bestaan uit specifieke rassen die gefokt zijn met Poedels. Er zijn meer dan 37 verschillende soorten Doodle-rasvarianten!

Enkele van de meest voorkomende Doodle rassen: 

 • Goldendoodles (Golden Retriever x Poedel)
 • Labradoodle (Labrador x Poedel) 
 • Bernedoodle (Berner Sennenhond x Poedel)
 • Cockapoos (Cocker Spaniel x Poedel) 

Een van de eerste en meest voorkomende Noord-Amerikaanse Doodle-rassen is de Cockapoo. Cocker spaniels waren enorm populair in Amerika in de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw, en er wordt aangenomen dat men uiteindelijk cocker spaniels begon te fokken met de Poedel, met de eerste Cockapoos rond 1960. Of het Cockapoo-ras gepland was of onbedoeld ontstond, is grotendeels onbekend. Zoals elke poging tot fokken en kruisen van verschillende honden, is het einddoel het combineren van de gunstige eigenschappen van elk ras, waardoor een extra gunstige hond & ras ontstaat. Toen het kruisen positieve resultaten opleverde met de Cockapoos, werden andere rassen met de poedel gekruist.

Temperament & Gedrag 

Elke hond is anders. Maar elk ras heeft zijn universele gedragingen, waardoor we een biologisch onderbouwde inschatting kunnen maken van de persoonlijkheid van de hond. Zoals u misschien al hebt geraden, hebben Doodles een aantal aantrekkelijke eigenschappen voor eigenaren. 

Nu, de enige constante in deze hele Doodle situatie is de Poedel. We kunnen dus aannemen dat veel van de eigenschappen van Doodle-rassen terug te voeren zijn op de Poedel. Met dat in gedachten, laten we eens kijken naar enkele gemeenschappelijke kenmerken van Poedels. 

Gemeenschappelijke kenmerken van de Poedel 

 • Zeer intelligent 
 • Aanhankelijk tegenover mensen
 • Speels en energiek 
 • Hypoallergeen 

Deze voorbeelden omvatten niet een volledige opsomming van alle Poedel eigenschappen, maar het geeft ons een idee waarom de Doodle rassen zo populair zijn geworden. 

Poedels en Poedel kruisingen, de Doodles, staan bekend als briljante honden. Hoewel ze misschien niet naar de universiteit gaan, maakt deze intelligentie de training uiterst gemakkelijk in vergelijking met andere rassen. Poedels en Doodles hebben de neiging om commando’s snel op te pikken, wat eigenaren veel tijd en frustratie bespaart. Dit is ongetwijfeld een enorm voordeel wanneer men een Doodle-ras overweegt. Deze eigenschap maakt ze ook perfect voor beginnende hondenbezitters. 

Deze honden zijn ook zeer vriendelijk en aanhankelijk voor familie en vrienden. Dit is uiteraard een gewilde eigenschap in elke hond, maar houd in gedachten dat Poedels en Doodles ook erg gevoelig en kwetsbaar kunnen zijn vanwege hun liefdevolle aanhankelijkheid. Zolang u van ze houdt, zullen ze dat ook doen! Poedels en Doodles staan ook bekend als energieke en speelse honden, waardoor ze perfect zijn voor een actief gezin. Zoals bij veel hondenrassen, als ook Poedels en Doodles wanneer ze ongestimuleerd en verveeld worden achtergelaten, hebben ze de neiging om een beetje storend te zijn. 

Een van de belangrijkste voordelen van het bezit van een Poedel of Doodle hond is dat ze hypoallergeen zijn. Sommigen van ons hebben dit woord misschien al eerder gehoord, maar het betekent dat deze honden zelden verharen. Hierdoor wordt de allergie veroorzakende roos in hun haar niet door uw hele huis en kleding verspreid. Dus, voor huisdiereigenaren die allergisch zijn voor honden of een familielid hebben die allergisch is voor honden, is een hypoallergene hond zoals een Doodle-ras de perfecte (en vaak de enige) keuze.

Doodle grootte en variaties

De meeste Doodles groeien uit tot een hond van gemiddelde grootte, variërend van 0.5 tot 0,75 meter lang, met een gewicht van ongeveer 15 tot 30 kilo. Dit kan variëren afhankelijk van het ras waarmee ze gekruist zijn en een aantal andere zaken, maar u kunt hun grootte schatten op basis van deze waarden. 

Hoe uw Doodle-hond eruit zal zien, hangt volledig af van de variatie die u hebt gekozen! We zouden hier elk Doodle-ras en hun mogelijke persoonlijkheden kunnen doornemen (meer dan 37 verschillende soorten!), maar om ons al die tijd te besparen, raden we aan het exacte Doodle-ras te onderzoeken dat u overweegt te nemen. 

×

Selecteer een Afleverpunt