10 aanbevolen hondenrassen voor senioren 

honden en mensen

Het bezitten van een hond kan op elke leeftijd erg leuk en zeer verrijkend zijn. Oudere mensen kunnen echter vooral baat hebben bij een harige neus. Als er speciale behoeften zijn, moet hiermee rekening worden gehouden bij de aankoop van een hond. Vaak blijkt dat sommige hondenrassen daarom meer geschikt zijn voor oudere mensen dan andere. 

Inhoudsopgave 

 • Positief effect bij het houden van een hond  
 • Waar moet u op letten?  
 • Geschikte hondenrassen voor senioren 

Positief effect bij het houden van een hond  

De beste vriend van de mens zal je goed doen. Volgens een gezondheidsrapport van de Harvard Medical School heeft het houden van een hond veel positieve gezondheidseffecten. Dit geldt vooral voor ouderen. 

 • Meer lichaamsbeweging – Honden hebben beweging nodig en zijn afhankelijk van hun mensen om hen de mogelijkheid te geven om dit te doen. Dit kunnen meerdere dagelijkse wandelingen in de buurt zijn of gewoon opstaan om de hond de tuin in te laten. Ongeacht de intensiteit worden de eigenaren van honden actief. Beweging is enorm belangrijk voor zowel de fysieke als mentale gezondheid!  
 • Vermindert stress – Onderzoek heeft aangetoond dat de aanwezigheid van dieren de cortisolspiegel verlaagt. Cortisol is verantwoordelijk voor de stressreacties in ons lichaam. Een hond verlicht dus je stress in de ware zin van het woord!   
 • Verbetert de cardiovasculaire gezondheid – Het gezelschap van honden verlaagt zowel de bloeddruk als het cholesterolgehalte. Als gevolg hiervan hebben hondenouders ook een lager risico op een hartaanval.  
 • Sociale contacten – Als je mensen wilt ontmoeten, neem dan een hond. Een hond dwingt je om de wereld in te gaan. Je harige vriend trekt de aandacht van andere mensen en andere honden, waardoor een echt begin van een gesprek wordt geboden. We zijn sociale wezens en een hond kan ons helpen om in contact te komen met andere mensen!  
 • Routine – Honden zijn blij met regelmaat en structuur. Het bezitten van een hond betekent verantwoordelijkheid – en je hond is voor alles afhankelijk van jou. Huisdierouders moeten elke ochtend opstaan en voor uw huisdier en zijn behoeften zorgen. Sommige eigenaren ontwikkelen een gevoel van behoefte en het geeft hen een gevoel van doel in het leven.  
 • Minder eenzaamheid en isolatie – Een hond helpt je niet alleen om nieuwe mensen te ontmoeten, maar het helpt je ook om je minder eenzaam te voelen. Dit is vooral belangrijk voor senioren, die meer vatbaar zijn voor isolatie gerelateerde depressie. Honden hebben altijd een open oor en kruipen graag tegen je aan! 

Waar moet u op letten?  

Zoals elke toekomstige hondenbezitter hebben oudere mensen bepaalde ideeën over de kenmerken en kenmerken van hun hond. We willen allemaal de juiste partner en daarom is het zo belangrijk om de hond te vinden die het beste past bij onze levensstijl en ook bij onze eigen capaciteiten als hondenbezitters. Er zijn dan ook hondenrassen die meer geschikt zijn voor ouderen dan andere. Natuurlijk kan elk hondenras ook geschikt zijn voor senioren, op voorwaarde dat onze oudere medemensen de hond goed kunnen leiden, hij dezelfde voorkeuren deelt en past bij de levensstijl. Belangrijke factoren waar je als senior rekening mee moet houden bij het kiezen van een hond zijn bijvoorbeeld de volgende zaken: 

 • Energieniveaus – Oudere mensen hebben minder kans om een hond bij te houden die dagelijks intensieve lichaamsbeweging nodig heeft. Vaak is er ook de mogelijkheid om een hondenuitlater in te huren, maar dit kost geld en beperkt op zijn beurt de tijd die je met je hond zou kunnen doorbrengen. Senioren moeten daarom overwegen hoeveel activiteit hun hond eigenlijk nodig heeft. Energieke honden kunnen niet alleen fysiek veeleisend zijn, maar kunnen je ook snel omverrijden, zodat ze kunnen omvallen en vallen. Voor oudere mensen die beperkt zijn in hun mobiliteit en uithoudingsvermogen, zijn honden die tevreden zijn met minder beweging zeer geschikt.   
 • Grootte – Over het algemeen zijn kleinere honden beter geschikt voor ouderen. Zelfs als ze springen of rennen, zijn ze gemakkelijker te besturen. Ze kunnen ook gemakkelijk in je armen worden gehouden en kunnen gemakkelijk in de gootsteen worden gebaad. Er zijn enkele grote rassen die erg zachtaardig zijn en weinig energie hebben, maar grotere honden zijn meestal vaak fysiek superieur. Dit kan een risico vormen voor senioren als ze zelf springen, rennen of hulp nodig hebben bij beweging. Ook de grootte van de hond speelt een rol als het gaat om de woonsituatie. Senioren die in kleinere appartementen wonen, hebben geen ruimte voor een grote hond. Kleinere honden nemen minder ruimte en ruimte in beslag en raken toch je energie kwijt.  
 • Temperament – Alle honden zijn uniek en als toekomstige eigenaar moeten ze uw hond kunnen leren kennen voordat u uw beslissing neemt. Sommige rassen hebben een temperament dat heel goed samengaat met dat van ouderen. Deze honden zijn vriendelijke, zachtaardige en over het algemeen ongecompliceerde metgezellen die je gewoon gezelschap willen houden. Het zou niet zo goed zijn voor een oudere persoon om een agressieve, angstige of anderszins moeilijke hond tegen het lijf te lopen.  
 • Zorgvereiste – Bij het houden van honden op oudere leeftijd is het belangrijkste om weinig zorg te hebben. Het is belangrijk om te onthouden hoe ernstig het verlies van de vacht is en of de hond moet worden getrimd. Overmatige vachtwisseling kan constant borstelen, eindeloze schoonmaak van het appartement of huis en vele bezoeken aan de trimmer vereisen. De grootte van de hond speelt hier ook een overeenkomstige rol. De zorg voor een kleine hond is gemakkelijk, maar de zorg voor een grote hond stelt ook hogere eisen.  
 • Leeftijd – Hoewel niet rasspecifiek, kan de leeftijd van de hond ook een belangrijke factor zijn om te overwegen bij het doen van een aankoop. Zeer oude honden hebben vaak hun eigen problemen met mobiliteit en gezondheid. Volwassen honden daarentegen zijn perfect voor een oudere eigenaar. Volwassen honden hebben meer kans om zindelijk en gesocialiseerd te zijn. Bovendien hebben ze de neiging om kalm te zijn en voorspelbaar gedrag te vertonen. Puppy’s kunnen in dit opzicht veeleisend zijn. 

Aanbevolen hondenrassen voor senioren  

Hier zijn 10 aanbevolen hondenrassen voor ouderen: 

Bichon Friese  

Deze donzige kleine hond is vrolijk en aanhankelijk, waardoor hij een geweldige metgezel is. De honden wegen tussen de 3 en 6 kg, dus ze zijn gemakkelijk te lopen, zelfs door oudere eigenaren. Bichons zijn meestal gemakkelijk te trainen en hebben slechts matige dagelijkse lichaamsbeweging nodig. Met hun uitgebalanceerde temperament en lage verzorgingsvereisten zijn deze honden perfect voor senioren.  

Cavalier King Charles Spaniel  

Deze honden zijn aanhankelijk, aanpasbaar en het gelukkigst als ze zich tegen je aan kunnen nestelen. Ze zijn gemakkelijk te hanteren, gemakkelijk te trainen en wegen meestal tussen de 5 en 8 kg. Cavaliers hebben een middelmatige behoefte aan zorg, zijn ongecompliceerd met regelmatig poetsen en oorreiniging. Ze kunnen binnen worden gehouden en hebben weinig beweging nodig. 

Chihuahua  

Chihuahua’s zijn kleine honden met een grote persoonlijkheid. Met deze honden zul je je nooit vervelen of eenzaam zijn. Het zijn trouwe metgezellen en lieve schoothondjes. Hun behoefte aan activiteit en zorg is minimaal. Chihuahua’s hebben de neiging om sceptisch te zijn over vreemden en kinderen, dus enige training en positieve socialisatie-ervaring is vereist. 

Franse Bulldog  

Franse Bulldoggen zijn vrolijke kleine honden met minimale verzorging. Ze wegen meestal tussen de 8 en 19 kg. Puppy’s en jongere Franse Bulldoggen, hoewel energiek, zijn niet erg volhardend en ontspannen graag op de bank. Franse bulldogs, wanneer ze overgefokt zijn, zijn vatbaar voor huid- en gezondheidsproblemen die verband houden met hun brachycefalie of korte snuit.     

Windhond  

Hoewel ze tot de grotere honden behoren en bekend staan om hun snelheid, geven windhonden er de voorkeur aan om het grootste deel van hun tijd ontspannen door te brengen. Ze wegen meestal tussen de 30 en 40 kg, zijn zacht, gemakkelijk te trainen en gemakkelijk te hanteren. Senioren die op zoek zijn naar een grotere hond die past bij zowel een actieve levensstijl als geniet van zijn rustperioden, moeten nadenken over een windhond. Windhonden adopteren vanuit dierenwelzijn is een hele goede optie en er zijn veel goede doelen in binnen- en buitenland die je hierbij kunnen helpen.  

Maltees  

Deze kleine schoothondjes vinden het erg leuk om tijd door te brengen met hun verzorger en houden van korte, gemakkelijke wandelingen. Ze zijn relatief gemakkelijk te trainen en wegen meestal slechts ongeveer 2 kg. Maltezen moeten regelmatig naar de trimmer, maar de dagelijkse verzorging is beperkt. Dit maakt ze een van de meest populaire hondenrassen voor senioren. 

Pommeren  

Pomeranians wegen niet meer dan 3 kg en kunnen in je zak worden gedragen! Deze kleine honden zijn aanhankelijke en vrolijke metgezellen. Ze doen niets liever dan op je schoot slapen en met hun speelgoed spelen. De behoefte aan zorg en activiteit is minimaal.  

Shih Tzu  

Deze ongecompliceerde, loyale metgezellen zijn populaire kleine honden die maximaal 8 kg wegen. Shih Tzu staan bekend als zelfverzekerd en soms een beetje koppig, maar over het algemeen zijn ze gemakkelijk te trainen en met iedereen overweg te kunnen. Ze zijn perfect voor kleinere huishoudens en vereisen beheersbare zorg. Shih Tzus zijn helaas enigszins vatbaar voor ogen en huid en andere gezondheidsproblemen die verband houden met hun kleine snuit.  

West Highland Witte Terriër  

Westies zijn geweldige familie- en gezelschapshonden. Ze wegen meestal tussen de 6 en 9 kg, dus ze zijn klein, maar niet zo klein en kwetsbaar als sommige andere rassen. West Highland White Terriers zijn erg vriendelijk en intelligent, ze leren snel. Westies houden ervan om bij hun mensen te zijn, met hen te spelen en te knuffelen. Ze hebben iets nodig, maar niet veel zorg. 

Mopshond  

De Mopshond is ongelooflijk aanhankelijk en aanhankelijk en heeft een groot gevoel voor humor. Mopshonden zijn gefokt om tevreden schoothondjes te zijn en ze zijn uitstekende metgezellen. Ze houden van eten, dus ze kunnen vatbaar zijn voor obesitas. Het beheersen van eetgewoonten en het hebben van een dagelijkse routine van matige lichaamsbeweging zal helpen om deze altijd hongerige harige vriend gezond te houden. Er is bijna geen behoefte aan zorg, dus het houden ervan kost weinig moeite. 

×

Selecteer een Afleverpunt